Regulačním úřadům ve Velké Británii se nelíbí smlouva Applu a Googlu týkající se výchozího internetového vyhledávače

Nejen Evropská Unie potažmo její komise řeší různé monopolní praktiky a chování. Britské regulační úřady mají podobné názory a nyní se jim nepozdává smlouva mezi Applem a Googlem týkající se internetového vyhledávače.

Google má aktuálně smlouvu s Applem a firmě platí blíže neurčenou částku, aby byl Google výchozím internetovým vyhledávačem na všech Apple produktech. Dle regulačních úřadů ve Velké Británii toto brání dalším vyhledávačům, aby mohly lépe expandovat.

Díky exkluzivní smlouvě tak nemohou zvýšit svůj podíl na trhu hráči jako Microsoft a jeho vyhledávač Bing, Verizon vlastnící Yahoo nebo nezávislý vyhledávač zaměřený na soukromí DuckDuckGo. Apple v systému vždy nabízí možnost volby vyhledávače, ale ve výchozím stavu, který používá většina uživatelů, je nastavený internetový vyhledávač od Googlu.

Regulačním úřadům ve Velké Británii se nelíbí smlouva Applu a Googlu týkající se výchozího internetového vyhledávače

Podle zprávy agentury Reuters obdržel Apple od Googlu zhruba 1,5 miliardy dolarů (týká pouze trhu ve Velké Británii). Úřady se domnívají, že uživatelé by měli mít explicitně na výběr i z jiných možností, než je Google a být o nich informováni.

Google jako brána internetu

Apple by tak mohl být prý donucen integrovat nějako jako „ballot screen“, který byl svého času povinný ve všech Microsoft Windows, aby si uživatel mohl vybrat výchozí webový prohlížeč. V případě Applu by však šlo o výběr internetového vyhledávače.

Jak celé šetření úřadů dopadne, netušíme. Každopádně i „ballot screen“ nakonec neslavil úspěch a valná část uživatelů stejně vybrala jako výchozí webový prohlížeč Internet Explorer. Patrně stejným způsobem by uživatelé volili i Google jako výchozí vyhledávač.

MacRumors