Prvními počítači s ARM procesorem budou MacBook Air a MacBook Pro 13”

Zdá se, že Apple si přechod na vlastní ARM procesory označované také jako Apple Silicon nejprve vyzkouší na třináctipalcovém MacBooku Air a MacBooku Pro. 

Zdroje z dodavatelských řetězců to uvedly pro server DigiTimes. Zprávu bychom brali s nutnou dávkou skepse, kdyby se však k podobné analýze nepřiklonil známý analytik Ming-Chi Kuo.  

Dle informací tak brzy začne výroba součástek pro nové počítače s ARM procesory. Jde především o podsvícené jednotky (BLU) a ostatní komponenty pro MacBooky. Ve třetí čtvrtině letošního roku se má pak výroba rozjet na plno.

Prvními počítači s ARM procesorem budou MacBook Air a MacBook Pro 13”

 Očekává se výroba zhruba 16-17 milionů MacBooků Air a MacBooků Pro 13”, což je razantní nárůst oproti standardním 14,5-15 milionům kusů. 

Apple na letošní vývojářské konferenci WWDC 2020 oznámil, že první Apple Silicon Mac přijde ještě do konce roku. Do dvou let chce pak převést celé portfolio od architektury x86 (Intel) na aarch64 (ARM, Apple Silicon). 

Kam se poděl přepracovaný MacBook Pro 14″?

Dle Ming-Chi Kua má jako první přijít MacBook Pro 13” a teprve v prvním čtvrtletí příštího roku (2021) vyjde MacBook Air.  

Spekuluje se rovněž o změně designu, ale zcela utichly zprávy o 14” úhlopříčce a menších rámečcích. Někteří očekávají design podobný iPadu, včetně technologií, které nabízí. Teoreticky bychom se tak mohli dočkat například LTE/5G modulu nebo odemykání pomocí Face ID. 

Necháme se překvapit. 

Prvními počítači s ARM procesorem budou MacBook Air a MacBook Pro 13”

MacRumors