Libovolný povrch poslouží jako dotyková plocha. Nový patent k Apple Glasses a rozšířené realitě

Zprávy o speciálních brýlích Apple Glasses pomalu přibývají. Nyní se objevil zajímavý patent, který popisuje nové možnosti ovládání s brýlemi pro virtuální a rozšířenou realitu. 

O tajemných Apple Glasses se toho zatím příliš neví. Není ani jisté, zda budou mít podobu brýlí nebo něčeho jako je helma (headset) a jaké z technologií virtuální či rozšířené reality budou podporovat. Spekuluje se však, že k jejich odhalení dojde někdy v roce 2021 případně 2022. 

Mezitím se však objevil nový patent, ve kterém Apple popisuje zajímavý způsob ovládání. Dle dokumentu se bude uživatel schopný dotýkat v podstatě libovolných povrchů, které poslouží k zachycení zpětné vazby.

Libovolný povrch poslouží jako dotyková plocha. Nový patent k Apple Glasses a rozšířené realitě

Apple samozřejmě není první, koho tento způsob napadl. Předchozí pokusy o stejné ovládání však vždy vyžadovaly dodatečná zařízení. Obvykle šlo o rukavici vybavenou senzory případně další pomocný hardware. Nyní by ale bylo možné vše obejít. 

V hlavní roli tepelná stopa

Předložený dokument se týká způsobu ovládání a zařízení pro zaznamenání dotyku mezi alespoň částí prvního objektu a částí druhého objektu, přičemž alespoň první část objektu má jinou teplotu než daná část druhého objektu. Způsob zahrnuje analýzu alespoň jednoho tepelného snímku části druhého objektu, stanovení teplotního vzorku spadajícího do daného rozsahu teplot a určení rozsahu pro sledování změn na základě dotyku mezi částí prvního objektu a částí druhého objektu. 

Apple Glasses tak budou využívat termo snímky a odhadovat místo, kam jste se dotkli. V daném místě pak bude možné zobrazovat informace, například ovládací tlačítka, ikony a další interaktivní prvky.  

Tento způsob ovládání by umožnil odbourat mnohá nezbytná tlačítka na samotném zařízení a zároveň poskytnout alternativu k hlasu či gestům.

Libovolný povrch poslouží jako dotyková plocha. Nový patent k Apple Glasses a rozšířené realitě

AppleInsider, MacRumors