Chyba v aktualizaci macOS 10.15.6 Catalina způsobuje pády virtualizačních nástrojů jako VMware a VirtualBox

Zdá se, že ani poslední velká aktualizace systému macOS 10.15 Catalina s pořadovou číslicí šest není bez poskvrny. Tentokrát se problémy týkají virtualizace. 

Nově objevená chyba v operačním systému macOS Catalina aktualizace 10.15.6 způsobuje problémy při dlouhodobém běhu virtualizovaného prostředí. Problémy mají všechny virtualizační nástroje v čele s oblíbeným VMware anebo VirtualBoxem. 

Problém se týká regrese v sandboxovaném prostředí aplikace, které ohraničuje prostor, kam může daná aplikace přistupovat. Chyba se týká úniků systémové paměti (kernel memory), která po přetečení paměti skončí pádem celého virtualizačního nástroje. 

Chyba v aktualizaci macOS 10.15.6 Catalina způsobuje pády virtualizačních nástrojů jako VMware a VirtualBox

Inženýři společnosti VMware již chybu našli a zaslali do Applu kompletní zprávu včetně způsobu, jak celý problém nasimulovat. Bohužel, míč je teď na straně Apple vývojářů, neboť bude potřeba záplatovat jádro samotného systému macOS. Někteří vyjadřují obavy, že v současném systému Catalina už k tomu ani dojít nemusí a nikdo netuší, zda stejnou chybou netrpí také nový systém macOS 11 Big Sur. 

Zajímavostí je, že chyba byla do systému nově zanesena s aktualizací 10.15.6. Inženýři VMware doporučují odložit aktualizaci anebo pokud už ji máte nainstalovánu, pravidelně restartovat své virtuální počítače, abyste pročistili systémovou paměť. Bohužel, ne u všech virtuálních strojů to je možné. Budeme tedy čekat na opravu od Applu. 

MacRumors