Vývojářský Mac mini s ARM procesorem A12Z výkonem předčí nejnovější Surface Pro X od Microsoftu

Apple již začal rozesílat vývojářské Macy mini s procesory A12Z. Tyto najdeme například v aktuálních iPadech Pro 2020. Internetem už kolují první benchmarky výkonu.

Apple dal možnost vývojářům pořídit si takzvanou vývojářskou sadu pro přechod na Apple procesory (Developer Transition Kit, zkráceně DTK). Za 500 dolarů si mohou vybraní vývojáři pronajmout počítač Mac mini osazený procesorem A12Z, který známe například z iPadů Pro 2020.

Tento procesor vychází z dva roky starého procesoru A12X, ale má odemčené jedno grafické jádro navíc. Apple tím dokáže snadno škálovat výkon svých ARM procesorů, které nazývá „Apple Silicon“.

Vývojářský Mac mini s ARM procesorem A12Z výkonem předčí nejnovější Surface Pro X od Microsoftu

I přes přísné podmínky NDA se už na internetu objevují první benchmarky výkonu vývojářského Macu mini s A12Z. Výsledky jsou překvapivé, zvlášť pokud přihlédneme k faktu, že nástroj GeekBench 5 běží pod emulací vrstvy Rosetta.

Nejenže tento dva roky starý procesor poráží počítače z vlastní stáje (zejména MacBooky Air), ale nezalekne se ani konkurence v podobě Microsoft Surface Pro X. Právě Surface spoléhá na ARM procesory z dílen Microsoftu, takže přímo vybízí ke srovnání. Surface Pro X je však na trhu již téměř rok a očekává se představení novějšího modelu.

Mac mini s A12Z dosahuje průměrně 811 bodů v testu jednoho jádra a 2 871 bodů v testu více jader. Program Geekbench 5 zde běží pod vrstvou Rosetta 2, takže dochází k mírné ztrátě výkonu.

A12Z poráží i vlastní procesor Microsoftu

Microsoft Surface Pro X dosahuje v Geekbenchi 5 průměrně 726 bodů v testu jednoho jádra a 2 831 bodů v testu více jader. Program zde běží nativně, jelikož je napsán přímo pro architekturu aarch64.

Vývojářský Mac mini s A12Z dosahuje průměrně 811 bodů v testu jednoho jádra a 2 871 bodů v testu více jader. Program Geekbench 5 zde běží pod vrstvou Rosetta 2, takže dochází k mírné ztrátě výkonu. 

Přes své stáří se procesor A12Z směle popere s ARM procesorem Q1, kterým je osazený právě Surface Pro X. Něco nám říká, že pokud Apple osadí nové Macy speciální variantou svých A14 procesorů, budou mít výkonu opravdu na rozdávání.

[HTML1]

MacRumors