Potvrzeno. Bootcamp nebude podporovaný na nových počítač Mac s ARM procesory

S přechodem na novou architekturu ARM viselo ve vzduchu hned několik otazníků. Jedním z nich byla i podpora Bootcampu, který umožňoval na Macu provozovat nejen Windows.

Apple po naléhání vydal oficiální stanovisko a senior vice president softwarového inženýrství Craig Federighi celou situaci vyjasnil. Funkce Bootcamp nebude na ARM počítačích Mac podporována a Apple ani nebude nepodporovat bootování alternativních operačních systémů.

Potvrzeno. Bootcamp nebude na nových počítač Mac s ARM procesory podporovaný

Situaci zřejmě napomohl i samotný Microsoft, který má odlišnou licenční politiku pro ARM verzi Windows. Zatímco standardní x86 Windows si zakoupíte téměř kdekoli a můžete je instalovat na libovolný hardware, ARM verze je určena pouze pro OEM výrobce zařízení. Apple mezi tyto výrobce nepatří a patrně ani nemá zájem o změnu současného stavu.

Nepomůže ani virtualizace

Jediná cesta, jak používat alternativní operační systémy, tak bude formou virtualizace. Nástroje VMWare Fusion a Parallels Desktop budou plně přepsány pro ARM architekturu, aby mohly využít všech vlastností nových procesorů.

Každopádně virtualizovat půjdou opět pouze ARM verze operačních systémů, tedy macOS, Linux nebo Windows. Standardní x86 systémy nebudou podporovány ani ve virtualizaci.

Rosetta 2 rovněž nepomůže, jelikož jak jsme psali, volat specifické instrukce x86 architektury na procesorech ARM nelze. 

Situace s Windows na ARM počítačích Mac tedy vypadá bledě.

The Verge