Vyšší model nového 13“ MacBooku Pro by mohl využít až 87 W nabíječku původních patnáctipalcových modelů

Apple aktualizoval své třináctipalcové MacBooky Pro. Zatímco levnější konfigurace příliš změn nepřinesly, dvojice dražších modelů skrývá jedno překvapení.

V balení třináctipalcových MacBooků Pro jsme už od roku 2016 mohli najít 61 W USB-C nabíječku. Tyto počítače mají obvykle odběr do 20,3 V a 3 A. Ačkoli jste s těmito počítači mohli používat silnější nabíječky, notebook si vždy zužitkoval pouze daná maxima a rychleji se nenabíjel.

To se teoreticky mění s novou generací MacBooků Pro 13“ 2020. Ty jsou totiž osazeny procesory Intel Core desáté generace, které umožňují vyšší odběr. První limit je standardních 20,3 V / 3 A, ale druhý limit se posouvá na 20,2 V / 4,3 A. V podstatě byste měli být schopni používat původní USB-C 87 W adaptéry 15“ MacBooků Pro.

Nové třináctipalcové MacBooky by se tak mohly nabíjet rychleji. Bohužel, dle testů MacRumors, se tak neděje. Počítače jsou vnitřní konfigurací omezeny na 61 W adaptéry, ač je hardware připraven a kompatibilní s 87 W adaptéry.

Rychleji nenabijeme ani nezvýšíme výkon

Případný silnější adaptér by pomohl MacBookům Pro v zátěži, jako je třeba export videa nebo renderování 3D scén, kdy je hardware vytížen na maximum a řekne si o maximální příkon. V současné době tuto zátěž vydrží několik málo minut a následně dojde k podtaktování, které sníží nejen odběr, ale samozřejmě i výkon stroje.

Na druhou stranu je otázkou, kolik uživatelů se do těchto situací reálně při běžném používání dostává a kolik z nich by pak využilo silnější nabíječky.

MacRumors