Šéf Spotify očekává, že Apple po žalobě u Evropské unie více otevře svou platformu

Šéf streamovací služby Spotify Daniel Ek očekává, že se Apple začne více otevírat a být transparentní. Vyjádření poskytl v rozhovoru, který tak doplňuje žalobu u Evropské komise. 

Spotify má dlouhodobě spory s firmou Apple. Švédům se nelíbí, že Apple údajně používá dvojí metr při posuzování pravidel v obchodě App Store. Problémem dle Eka je, že Apple plní roli hráče a zároveň rozhodčího na jednom hřišti. 

Šéf Spotify očekává, že Apple po žalobě u Evropské unie více otevře svou platformu

Zástupci oblíbené streamovací služby poukazují například na 30% poplatek z předplatných v App Store. Spotify tak bylo údajně nuceno navýšit cenu na 12,99 USD, zatímco v Google Play a na webovém portálu stojí stejné předplatné 9,99 USD. 

Podobně se chovají i některé další společnosti. Například oblíbený Netflix zcela odebral možnost předplatit si službu v aplikaci pro iOS a uživatel je přesměrován na webový portál. 

Evropská unie mezitím zahájila vyšetřování, zda se Apple nedopouští nekalých obchodních praktik. Apple však tvrdí, že Spotify používá “zavádějící tvrzení”. 

Apple pomalu otevírá svou platformu 

Apple se rovněž snaží reagovat a upravil vyhledávací algoritmy v App Store, aby neupřednostňovaly jeho vlastní služby a aplikace. Dále také vylepšil možnosti Siri a ta umí lépe spolupracovat s hudebními službami třetích stran jako je právě Spotify. Švédská firma navíc konečně mohla vydat své aplikace pro Apple Watch a Apple TV. 

“Jsme povzbuzeni tím, že konečně můžeme využívat podporu Siri a nabídnout své služby v produktech jako jsou Apple TV a Apple Watch. Něco takového ještě nedávno nebylo možné.  

Není však známo, zda Apple nepřímo bránil vydání Spotify anebo služba samotná nechtěla svou aplikaci pro Apple TV vydat. Na Watch ale byl příčinou samotný Apple. 

Dle posledních spekulací má prý v novém systému pro HomePod, který bude uvolněn zároveň s iOS 14, přibýt nativní podpora pro hudební služby třetích stran. Dosud má nativní podporu pouze Apple Music a služby třetích stran mohou využít jen omezené možnosti. 

Podle Daniela Eka se Apple konečně posouvá správným směrem, a nejen díky žalobě u EU více otevírá svou platformu třetím stranám. 

MacRumors