Apple snižuje závislost na Samsungu. OLED obrazovky do iPhonů bude ve velkém vyrábět také LG

Po dlouhé roky Apple spolupracoval na nejkvalitnějších OLED obrazovkách téměř výhradně se společností Samsung. Nyní se však situace mění a do hry vstupuje další firma.

Apple měl doposud exkluzivní smlouvu se Samsungem na výrobu OLED obrazovek. Je to logické, neboť je to jeden z mála výrobců splňující nejvyšší standard kvality. Avšak situace se mění. Podle uniklých informací přichází díky smlouvě z loňského listopadu do hry také LG.

LG v současné době pro Apple vyrábí hlavně LCD obrazovky, tedy například ty, které máme v iPhonech SE, iPhonech XR a iPhonech 11. Firma už v uplynulých letech dodala Applu nepatrné množství OLED obrazovek, ale to se s novou smlouvou změní.

Dle nové smlouvy dodá LG zhruba 20 milionů OLED obrazovek a Samsung 55 milionů. Apple tak prolomil monopol jednoho dodavatele. Podle zdrojů byl ve hře ještě čínský výrobce BOE, který byl ale následně zamítnut. Vzhledem k současné situaci se snížení závislosti na Číně jeví jako logický krok.

Všechny iPhone 12 s OLED obrazovkami

Divoké spekulace hovoří o tom, že se letos dočkáme hned čtyř modelů iPhonů. Každý bude mít jinou úhlopříčku, ale všechny bude spojovat právě OLED obrazovka:

  • 5,4“ iPhone 12
  • 6,1“ iPhone 12 Max
  • 6,1“ iPhone 12 Pro
  • 6,7“ iPhone 12 Pro Max

Zda se odhady analytiků naplní, uvidíme patrně nejdříve v září. Už teď je ale jisté, že iPhony budou mít obrazovky od různých výrobců a bude zajímavé sledovat, zda půjde o srovnatelnou kvalitu. 

9to5Mac