V macOS 10.15.5 je chyba, která brání bootování z klonovaných disků

Aktuální verze macOS Catalinu 10.15.5 přinesla řadu oprav, avšak zároveň se do ní vetřela i jedna nepříjemná chyba. Uživatelé nejsou schopni bootovat z klonovaných disků. 

Na chybu narazil Mike Bombich, který pracuje jako vývojář nástroje Carbon Copy Cloner. Tento nástroj umožňuje vytvořit kompletní kopie disků, ze kterých lze startovat systém. Bohužel nová aktualizace macOS 10.15.5 přinesla chybu týkající se APFS (souborový systém). 

V macOS 10.15.5 je chyba, která brání bootování z klonovaných disků

Bombich zdůrazňuje, že na chybu upozorňoval již ve vývojářské betaverzi macOS 10.15.5 a chyba očividně přetrvala až do ostré verze.  

Technickou řečí už není možné přidat pomocí volání funkce chflags() flag SF_FIRMLINK na složce v souborovém systému APFS. Systém však tuto chybu viditelně nehlásí a zahlásí úspěšné dokončení operace, přitom má udělat opak. 

Tato chyba patrně nebude trápit velké množství uživatelů. Dotkne se spíše adminů a správců, kteří potřebují vytvářet kompletní bootovatelné diskové obrazy.  

Chyba nebo záměr?

Bombich se však pozastavuje nad kvalitou softwaru od Applu obecně. Správně podotýká, že máme patrně předposlední velký update macOS Catalina a v systému se stále nachází velké chyby. Apple navíc neřeší ani dlouho nahlášené potíže, což vzbuzuje pochybnosti. 

Dobrou zprávou je, že všechny diskové obrazy vytvořené v macOS 10.15.4 jsou plně funkční a nejsou novou chybou nijak ovlivněny.  

Bombich závěrem žertovně podotkl, že třeba ani nemusí jít o chybu jako o pokus Applu zabránit softwaru třetích stran vytvářet klonované disky. 

MacRumors