MacBook Pro 14” nepřišel. Místo něj máme aktualizovaný třináctipalcový model s Magic Keyboard

Apple včera představil aktualizované třináctipalcové MacBooky Pro. Poslední modely s motýlkovou klávesnicí jsou minulostí a vyšší konfigurace dostaly i nové komponenty. 

Ačkoli na oficiálním webu Applu svítí všechny třináctipalcové modely jako “Novinka”, není to tak docela pravda. Nové přenosné třináctipalcové počítače mají skutečně všechny Magic Keyboard, ale už ne omlazený hardware. 

Nový MacBook Pro 13″ s Magic Keyboard

Nižší modely omlazených MacBooků Pro 13” stále spoléhají na osmou generaci procesorů Intel Core. V základní výbavě tak dostanete čtyřjádrový Core i5 o taktu 1,4 GHz, 8 GB DDR3 RAM napájené na desce a 256 GB respektive 512 GB SSD. Ano, kromě výměny klávesnice Apple alespoň navýšil kapacitu základního úložiště. Jinak jde v podstatě o totožné počítače s dva roky starým hardware. 

Naopak vyšší modely získaly procesory desáté generace. V těchto MacBoocích tepe čtyřjádrový Intel Core i5 o taktu 2,0 GHz doplněný o 16 GB velmi rychlých DDR4 RAM (napájených na desce) a 512 GB případně 1 TB SSD úložiště.  

Nové komponenty, starý kabát 

Tyto modely lze navíc osadit až 32 GB RAM, takže pokud chcete investovat do budoucna a operační paměť využijete, máte šanci. Inovovaná grafická karta Intel Iris Plus slibuje až o 80 % více výkonu, což je při dvougeneračním skoku poměrně očekávané. Stále však jde o integrovanou grafickou kartu, která sdílí svou videopaměť s operační pamětí počítače. Její výkon oproti dedikovaným kartám je tudíž limitován. 

Za příplatek můžete počítače osadit čtyřjádrovým procesorem Intel Core i7 s taktem 2,3 GHz a Turbo Boost 4,1 GHz. Kapacita úložiště končí na 4 TB SSD, ale připlatíte si až 36 000 Kč. 

Počítače díky nové Magic Keyboard nepatrně „ztloustly“ a to o 0,7 mm a o 30 g.

Bohužel k žádným výrazným změnám nedošlo. Spekulace o inovovaném MacBooku Pro s 14” obrazovkou nevyšly. Počítače mají stále stejně výrazné rámečky a design. Přitom konkurence v podobě PC výrobce DELL ukázala, že i tato kategorie může přinést zajímavé notebooky se svým XPS 13 s OLED displejem a ultratenkými rámečky. 

Třeba má Apple ještě nějaká esa v rukávu, a ještě se jich dočkáme. Takto jde jen o nezbytnou aktualizaci hardware. 

Nový Dell XPS 13 (2020) s OLED displejem a ultratenkými rámečky

Apple