Apple poskytl data z iCloudu amerického senátora vyšetřovaného FBI

Apple vyhověl žádosti bezpečnostních složek FBI a poskytl všechna data z iCloudu. Ta patřila americkému senátorovi, který je nyní vyšetřován.

Americký senátor Richard Burr je vyšetřován orgány USA za podezřelé transakce na akciových trzích. Vše má souvislost s aktuální pandemií koronaviru. Podle Los Angeles Times si agenti FBI vyžádali u Applu veškerá data, která mají doplnit zjištění ze senátorova iPhone.

Apple poskytl data z iCloudu amerického senátora vyšetřovaného FBI

Podle zprávy senátor prodal významnou část svého portfolia akcií ještě před významným propuknutím koronavirové pandemie 13. února. Celkem provedl 33 transakcí těsně před tím, než začal celý akciový trh kolabovat.

Obchody mu vynesly něco mezi 628 tisíci až 1,7 milionem amerických dolarů. Většina peněz přitom pochází z byznysů, které krátce na to zkolabovaly pod tíhou pandemie. Agenti se tak domnívají, že Burr měl k dispozici veřejně nedostupné informace.

V iPhone v bezpečí, na iCloudu nikoli

Apple vyšetřovatelům poskytl veškerý obsah záloh z iCloudu. Ty je totiž na svých serverech schopen rozšifrovat, zatímco do zařízení se nijak nedostane. Zálohy iCloudu obvykle obsahují kompletní zprávy iMessage, historii nákupů, fotky, videa, nastavení zařízení, data aplikací a data aplikace zdraví. V zálohách naopak nenajdete hesla z klíčenky, hesla k Wi-Fi sítím a jiná, která jsou šifrována. 

V minulosti měly být zálohy šifrovány metodou end-to-end, tedy že by se k datům dostal pouze majitel dešifrovacího klíče. Apple však z plánu nakonec upustil, když byl požádán vládními orgány. Dodnes proto platí dvojí „bezpečnost“, kdy data na iCloudu jsou pro Apple a vládní orgány dostupná, ale data v zařízení nikoli.

MacRumors