Apple čelí žalobě kvůli “Flexgate” – problémovým obrazovkám v MacBoocích Pro

Ve Spojených státech začal soudní spor. Apple je žalován za údajné zatajení vad v obrazovkách MacBooků Pro 13” a 15”. Problém je rovněž známý jako “Flexgate”. 

Už před rokem objevil tento problém známý technický server iFixit. Bylo zjištěno, že některé modely MacBooků Pro vyrobené v létech 2016 a 2017 trpí nerovnoměrným podsvícením ve spodní části obrazovky.  

Apple čelí žalobě kvůli “Flexgate” - problémovým obrazovkám v MacBoocích Pro

To je způsobeno poškozením speciálních “flex” kabelů, které propojují samotný displej se základní deskou a po nespecifikovaném počtu otevření a zavření víka jsou náchylné k poškození. Důsledkem je pak podsvícení, které připomíná “pódium”, tedy jasně svítící části s tmavými meziprostory. V horším případě se kabely zlomí a podsvícení zcela přestane fungovat. 

Všechny počítače mimo roční záruku v USA musely být opraveny v autorizovaném středisku, které si naúčtovalo až 850 USD (cca 22 tisíc korun). 

“Představte si, že utratíte 2 500 USD (cca 63 tisíc korun) za laptop a ten se krátce po záruce porouchá. Apple pak po zákaznících za opravu obrazovky vyžaduje dalších 600–850 USD,” komentoval právník. 

Daň za design

Apple problém vyřešil u MacBooků Pro 2018, kde prodloužil dané propojovací kabely o 2 mm, takže mají větší vůli a jsou méně náchylné k praskání a lámání. V květnu roku 2019 byl rovněž zahájen výměnný program pro všechny 13” MacBooky Pro vyrobené v roce 2016.

Právní spor však požaduje bezplatnou výměnu všech poškozených počítačů a rovněž zařazení i 15” MacBooků Pro, u kterých se vada také projevuje.  

V redakci se domníváme, že spor má dvě roviny. Apple by měl skutečně pokrýt oba ročníky a všechny poškozené modely. Jde o očividnou chybu návrhu, která je daní za posedlost štíhlým designem. Na druhou stranu si nemyslíme, že je reálné, aby byli zpětně odškodněni všichni majitelé problémových počítačů. 

Celá situace vede k zamyšlení, kam se bude dále ubírat design přenosných Apple počítačů. Generace 2016–2019 zažila více problémů než všechny předchozí. Častým pojítkem je přitom moderní tenký design a honba za překonáním fyzikálních limitů, ať už jde o potíže s chlazením, motýlkovou klávesnici nebo lámající se propojovací kabely. 

MacRumors