Nové AirPods Pro. Navrženy v Kalifornii, vyrobeny ve Vietnamu

Apple hledá cesty, jak se zbavit velké závislosti na Číně. Výsledky tohoto snažení už mají v rukou mnozí uživatelé.

Apple posiluje výrobu mimo pevninskou Čínu do dalších zemí. Kromě Indie, kde se vyrábí levnější modely iPhonů, je posilována produkce také ve Vietnamu. Ten už v minulosti hrál roli při výrobě zejména audio příslušenství.

Výroba byla ve velkém měřítku spuštěna v průběhu března. Tamní úřady povolily řetězcům přivézt klíčové inženýry, kteří pomohou vše spustit, a to i přes uzavření hranic. Vietnam přitom oficiálně rozvolnil některá opatření až v dubnu.

Zpočátku se ještě bezdrátová sluchátka AirPods Pro vyráběla v Číně. Nyní však první uživatelé dostávají svá sluchátka s popiskem „Assembled in Vietnam“. 

Po stopách EarPods

Apple v této asijské zemi původně vyráběl zejména drátová sluchátka EarPods, ale nyní navyšuje kapacity a přesouvá další část své produkce mimo Čínu. Jde o dlouhodobý záměr zbavit se závislosti na jedné zemi. Klíčový partner Applu Foxconn má přitom továrny po celém světě.

Poslední dobou se rovněž proslýchá, že chystaná uzavřená sluchátka AirPods Studio budou rovněž vyráběna mimo Čínu a logicky se tak nabízí Vietnam.

MacRumors