Apple dává k dispozici data z Apple Map v rámci boje proti COVID-19. Najdete mezi nimi i Českou republiku

Apple dal na svých stránkách k dispozici datové sety z Apple Maps. Mají přispět k boji s koronavirem COVID-19. Ukazují totiž trendy pohybu uživatelů a vládám států tak usnadní rozhodování o opatřeních.

Data jsou k dispozici pro celkem 63 zemí světa a oblastí. Apple informace získává z žádostí o navigování skrze systémovou aplikaci Apple Maps (Mapy).

Apple dává k dispozici data z Apple Map v rámci boje proti COVID-19. Najdete mezi nimi i Českou republiku

Datové sety odráží množství lidí, kteří se pohybují, řídí anebo cestují městkou hromadnou dopravou v daných časových úsecích. Apple se zaměřuje hlavně na srovnávání počtu požadavků při navigování a jejich změně oproti běžnému stavu. Datové sety si lze navíc stáhnout pro další zpracování.

Data z Apple Map anonymní

Informace získané z Apple Map jsou anonymní a neváží se ke konkrétnímu Apple ID. Společnost navíc slibuje, že neuchovává historii polohových dat. Veškeré informace mají přiřazeny náhodný identifikátor, který se navíc po čase mění. Jde o pojistku, aby z těchto dat nemohl být vytvořen profil uživatele.

Apple spolupracuje proti pandemii na více frontách. Nedávno oznámil partnerství s dlouholetým rivalem Google. Obě společnosti chtějí vytvořit systémovou funkci, která bude v principu podobná naší chytré karanténě. Funkcionalita bude navíc přímo součástí operačního systému iOS 13, takže nebude potřeba aplikace třetích stran.

MacRumors, Apple