Nová chyba v aplikaci Přenos obrázků na macOS dokáže rychle zaplnit váš disk

Vývojáři objevili novou chybu v macOS. Tentokrát se týká systémové aplikace Přenos obrázků, která dokáže velmi snadno zaplnit vás disk neúměrně velkými soubory. 

Aplikace Přenos obrázků se už dlouhé roky součástí operačního systému macOS. V době iCloudu už ztratila na významu, přesto je stále mezi některými oblíbená pro ruční přenos fotografií z iPhonů a iPadů. 

Nová chyba v aplikaci Přenos obrázků na macOS dokáže rychle zaplnit váš disk

Vývojáři nástroje NeoFinder však narazili na velmi nepříjemnou chybu, která se přímo týká Přenosu obrázků. Problém nastává v momentě, kdy se nástroj pokouší překonvertovat vyfocené fotky v novém HEIF formátu do běžného JPG. 

Pokud uživatel zaškrtne volbu “Ponechat originály”, tak se software snaží vše překonvertovat do JPG. Při konverzi však z neznámého důvodu přidává do každé fotky zhruba 1,5 MB prázdného místa. Zbytečně tak narůstá velikost každého takto konvertovaného souboru. 

Pro ilustraci: kdybyste kopírovali 1 000 fotografií a zaškrtli volbu “Ponechat originály” přijdete o 1,5 GB místa na vašem disku.  

Chyba už od macOS 10.14 Mojave

Vývojáři nástroje NeoFinder přitom na chybu narazili zcela náhodou. Snažili se totiž zlepšit práci s metadaty v hex editoru a zarazil je obsah jednotlivých fotografií. 

Podle redaktorů serveru MacRumors se chyba nachází v systému už od verze 10.14 Mojave. Na druhou stranu problém nastává pouze při kopírování za specifických podmínek (volba “Ponechat originály” a musí jít o Apple zařízení, tedy iPhone / iPad). V těchto případech bude dočasně lepší použít jiný nástroj. 

Apple byl o chybě informován a zatím neposkytl žádné vyjádření. 

Chyba už od macOS 10.14 Mojave

MacRumors