iPadOS 14 přinese lepší podporu myši společně s gesty pro trackpad

Netrvalo příliš dlouho a na světlo světa se dostaly útržky zdrojového kódu chystané verze tabletového operačního systému iPadOS 14. Co přináší?

Apple na loňském WWDC 2019 představil „nový“ operační systém pro iPady s názvem iPadOS. Ačkoli jde v podstatě o přímý derivát svého souputníka pro smartphony, vývojáři si tak rozvázali ruce a mohou nyní systém lépe přizpůsobit iPadu.

iPadOS 14 přinese lepší podporu myši společně s gesty pro trackpad

To se ostatně projevuje jak na aktuální verzi iPadOS 13, tak chystaném iPadOS 14. Šťouraví novináři obdrželi útržky kódu z alpha verze, kterou Apple interně vyvíjí pro letošní rok. Podle všeho se potvrzují zvěsti, které hovoří o sblížení iPadu a Macu.

Je to stále iPad nebo už Mac?

Novinky se týkají zejména podpory kurzoru myši a práce s gesty na trackpadu. Nejvýraznějšími funkcemi jsou:

  • Skrývající se kurzor: V momentě, kdy používáte myš nebo trackpad, kurzor po chvíli neaktivity zmizí. Jde o rozdílné chování oproti macOS, kde kurzor problikává nadále. Kurzor se v iPadOS 14 opět objeví při pohybu myši nebo trackpadu.
  • Více druhů ukazatelů: Podobně jako na Macu přibude několik druhů ukazatelů. Standardní šipka se změní na ruku, když najedete na odkaz.
  • Pravé kliknutí: Gesta budou nově podporovat pravé klepnutí pomocí dvou prstů.
  • Kliknutí klepnutím: Stejně jako v macOS bude stačit ťuknout na trackpad a iPadOS zaznamená kliknutí.

Kód v iPadOS 14 dále odhalil podporu dvou nových Smart Keyboard. Není jasné, zda tyto modely přímo obsahují trackpad, ale je to pravděpodobné.

Líbí se vám směr, kam se iPad a iPadOS ubírá? Podělte se o názor v diskuzi.

MacRumors