Procesor A12Z v iPadu Pro 2020 je v podstatě shodný s A12X předchozího iPadu Pro 2018. Má odemčené jedno jádro navíc

Podle aktuálních testů to vypadá, že si Apple letos pro nové iPady Pro 2020 nenachystal nový procesor. Domněnky potvrzují i rozebrané tablety.

V uplynulých dnech jsme vás informovali, že benchmarky nových iPadů Pro 2020 nevykazují výrazný nárůst výkonu. Benchmarky procesorů se zlepšily o jednotky procent. Grafický výkon však výrazně poskočil. Čím to je?

Procesor A12Z v iPadu Pro 2020 je v podstatě shodný s A12X předchozího iPadu Pro 2018. Má odemčené jedno jádro navíc

Nezávisle na sobě došlo ke stejnému zjištění hned několik serverů. Jeden z prvních, kdo detailně prozkoumal „nový“ procesor Apple A12Z byl magazín NotebookCheck. Podle jeho zjištění je procesorem A12Z v podstatě přejmenovaný starší A12X.

Podle důkazů, které přinesl portál TechInsights, je procesor A12Z fyzicky shodný s procesorem A12X. Nese stejný počet CPU jader, a dokonce stejný počet GPU (grafických) jader. Rozdíl je v tom, že „původní“ Apple A12X (iPad Pro 2018) má jedno grafické jádro vypnuté.

Apple A12Z je přeznačený procesor Apple A12X

A12Z tak přináší kódové přeznačení, a navíc Apple aktivoval i poslední (osmé) grafické jádro. Odtud tedy pramení nárůst grafického výkonu v benchmarcích.

Vypínání výpočetních jednotek je poměrně běžná praxe. Výrobci grafických karet standardně vyrábí novou architekturu a následně škálují počet aktivních jader podle třídy výkonu, kam bude grafická karta patřit. Příkladem jsou rozdíly u karet NVidia Titan RTX a RTX 2080 Ti, které mají stejný počet jader 4 608, ale levnější model má aktivních pouze 4 352 jader.

Spekuluje se, že Apple si chystá výrobní kapacity na příští model s 5G modemem. Ten by dokonce nemusel přijít až za rok, ale dost možná krátce po uvedení nových iPhonů 12. Ty by měly přinést podporu sítí páté generace jako první. 

Apple A12Z je přeznačený procesor Apple A12X

MacRumors