Swift Playgrounds přichází na Mac. Jde o aplikaci napsanou pomocí frameworku Catalyst

Aplikace pro výuku programování Swift Playgrounds je zajímavou možností, jak se naučit základy algoritmizace a programátorského myšlení. Doposud však byla dostupná pouze pro iPad.

Apple v roce 2016 představil Swift Playgrounds jako přelomovou aplikaci pro výuku algoritmizace a programování pro děti. Záměrem nebylo poskytnout pomůcku jen pro domácí učení, ale nabídnout jí také do škol.

Nyní přichází i verze pro Mac. Ta je portovaná pomocí frameworku Catalyst, který umožňuje portování aplikací psaných pro iPad / iPadOS na Mac. Zástupců daných aplikací máme již více, například aplikace Podcasty nebo TV.

Apple však tvrdí, že se snažil dodržet specifika platformy Mac. Implementovány tak byly i standardní „počítačové“ prvky typu drag & drop, klávesové zkratky, lepší podpora myši.

Předstupeň Xcode

Swift Playground vám odhalí taje programování pomocí řešení hádanek a rébusů. Vše je zabaleno do hezké 3D grafiky a odstupňováno dle obtížnosti do jednotlivých lekcí. Playgrounds dokáží potrápit nejen děti, ale i dospělé. 

Primárním jazykem aplikace je Swift, jak název napovídá. Celou aplikaci lze brát jako předstupeň toho, než se do programování ponoříte vážně a vydáte se vstříc Xcode.

9to5Mac