iPhone XR byl nejprodávanějším smartphonem na světě v roce 2019

Levnější modely iPhonů jsou velmi oblíbené. Sám Apple uvádí, že iPhone 11 je mnohem úspěšnější, že jeho dražší kolegové. V prodejích za rok 2019 však překvapil o rok starší iPhone.

S výsledky přišla analytická firma Omdia. Ta vznikla sloučením zavedené společnosti IHS Markit a Informa Tech. IHS Markit přinášela poslední léta pravidelné reporty o prodejích nejen spotřební elektroniky.

Podle výsledků analytiků tak Apple na trh v roce 2019 dodal přes 46,3 milionů iPhonů XR. To je více než dvojnásobek roku 2018, kdy se podařilo dosáhnout 23,1 milionů kusů. Mezitím se iPhone 11 pohyboval okolo 37,3 milionů kusů v loňském roce.

Apple společně se Samsungem okupuje top 10

Apple tak uzmul první i druhou příčku v počtu prodaných kusů sledovaných smartphonů. Následující místa zaujímá Samsung se svými levnějšími modely Galaxy A10, Galaxy A150 a Galaxy A20. V top 10 se umístily také iPhone 11 Pro Max na šesté příčce a iPhone 11 Pro na deváté pozici.

iPhone XR byl nejprodávanějším smartphonem na světě v roce 2019

Sedmé místo okupuje čínské Redmi Note 7 od Xiaomi, které se snaží spotřebitele oslovit moderními technologiemi za přijatelnou cenu.

Celkově však Apple prodal o 4,6 % méně smartphonů než v roce 2018. V zájmu uživatelů jsou dlouhodobě spíše levnější modely, ačkoli „profesionální“ řada se nakonec vždy dostane do top 10. Apple tak těží ze silné základny uživatelů a věrných fanoušků.

Celou zprávu v angličtině naleznete zde.