EU chce donutit Apple, aby umožnil uživatelskou výměnu baterie

Evropská Unie je známá svými nekompromisními a často diskutabilními nařízeními. Nedávno prošla legislativa, která nařizuje výrobcům používat jednotný konektor pro nabíjení. Nyní si chce komise posvítit na baterie.

Uniklé dokumenty se ještě před předložením v parlamentu dostaly do rukou redaktorům nizozemského serveru Het Financieele Dagblad. Ti neváhali a odkryli informace, které se týkají další regulace.

EU chce donutit Apple, aby umožnil uživatelskou výměnu baterie

Parlament chce připravit regulaci pro komisi, která donutí všechny výrobce smartphonů a mobilních zařízení, aby jejich produkty měly uživatelsky vyměnitelnou baterii. Argumentace je podobná jako u standardního konektoru, a to šetření životního prostředí a ochrana spotřebitele.

Daná regulace se v budoucnu dotkne veškerých výrobců spotřební elektroniky, kteří své produkty prodávají na území EU včetně Applu.

Apple jako zastánce uživatelsky neopravitelných zařízení

Apple byl naopak jeden z průkopníků, kteří upustili od uživatelské výměny baterie už s prvním modelem iPhonu. Postup firmy byl vždy takový, že veškeré servisní operace má zákazník svěřit odbornému autorizovanému servisu.

Současný návrh iPhonů je rovněž uzpůsobený tak, aby odpovídal tenkému designu a zároveň poskytl maximální odolnost vůči prachu a vodě. Pokud by měla být baterie uživatelsky přístupná, Apple by musel změnit design svých smartphonů a tabletů.

Americká společnost už nyní aktivně lobuje proti dokončení návrhu za jednotný napájecí konektor. I přes argumenty Applu však parlament příslušnou regulaci schválil a podstoupil Evropské komisi. Jestliže nově se nově odhalené dokumenty brzy dostanou do parlamentu, tak bude mít Apple o další starost navíc.

MacRumors