Apple Watch v prodejích překonaly všechny švýcarské hodinky dohromady

Chytré hodinky Apple Watch jsou velmi úspěšné a kategorie příslušenství je neustále na vzestupu. Poslední data ukazují, že Apple dokonce překonává všechny tradiční výrobce hodinek.

Podle analýzy Strategy Analytics se Apple Watch opravdu daří. Za uplynulý rok 2019 totiž Apple prodal 30,7 milionů chytrých hodinek, což je nárůst o 36 %. Pro srovnání, v roce 2018 firma prodala 22,5 milionů Apple Watch.

Apple Watch v prodejích překonaly všechny švýcarské hodinky dohromady

Tradiční švýcarští výrobci (všichni dohromady) za minulý rok prodali „jen“ 21,1 milionů hodinek. To je pokles o 13 % při srovnání s rokem 2018, kdy se prodalo 24,2 milionů hodinek.

Podle analytiků jsou Apple Watch velmi oblíbené v Severní Americe, Západní Evropě a Asii. Je to zejména z důvodu jednoduchého ovládání, aplikací a atraktivního designu. Analogové hodinky se stále těší oblíbenosti mezi staršími uživateli, ale ti mladší už raději volí chytré hodinky anebo náramky.

Švýcarským výrobcům „dochází čas“

Tradiční výrobci švýcarských hodinek jako Swatch, Tissot a další, prohrávají válku hodinek. Apple Watch přináší lepší produkt a díky propracovanějšímu systému prodejen spíše osloví mladší uživatele, kteří stále častěji chtějí digitální hodinky. Výrobcům Swatch, Tissot, TAG, Heuer a dalším dochází čas na zvrácení situace.

Apple překonal švýcarské výrobce už v roce 2017, kdy o Vánocích poprvé prodal více Apple Watch než ostatní výrobci tradičních hodinek. Rok 2019 je ale prvním, kdy společnost prakticky ovládla celý trh.

Apple Watch v prodejích překonaly všechny švýcarské hodinky dohromady

MacRumors