Světový trh s počítači roste. Apple však nezachytil aktuální vlnu a prodeje Maců klesají

Poslední statistiky prodejů počítačů patrně mnohé překvapily. Světový trh po letech začal růst. Apple však aktuální vlnu nezachytil a Macy se neprodávají příliš dobře.

Obě renomované společnosti Gartner a IDC, které zpracovávají statistiky prodejů, se shodují na poměrně překvapivých výsledcích. Světový trh s počítači se po letech poklesu vzpamatoval a ožil. Nárůst tak zaznamenala většina výrobců osobních počítačů, kromě Applu.

Čísla jsou ovšem různá, neboť je vše založeno na odhadech a Apple přestal vlastní statistiky zveřejňovat. Obě společnosti Gartner a IDC však mají dlouholetou historii a jejich odhady jsou celkem přesné.

Dle IDC Apple za celý rok 2019 ztratil 2,2 % prodejů, zatímco trh s PC jako takový narostl přes 2,7 %. Významný pokles se týkal Applu zejména v posledním čtvrtletí roku 2019, kdy firma v meziročním srovnání přišla o 3 %.

Apple je silný hlavně doma v USA

Silným trhem pro Apple i nadále zůstává USA, kde se drží vysoko jak v zastoupení na trhu, tak v prodejích Maců. Ve Spojených státech osciluje Apple mezi 14–16 % podílu na trhu, celosvětově pouze mezi 6–8 %.

Obě společnosti se rovněž shodují, že si Apple udržel čtvrté místo za vedoucím Lenovem, které rostlo nejvíce, druhým HP a třetím Dellem, který rovněž zaznamenal úspěšný rok.

Apple tak i přes obnovu portfolia MacBooků a uvedení nového 16“ MacBooku Pro loni nezvrátil sestupnou tendenci. Zda za to může cena produktů nebo problémová kvalita hardware, případně software, se už z aktuálních statistik prodejů nedočteme.

Apple tak i přes obnovu portfolia MacBooků a uvedení nového 16“ MacBooku Pro loni nezvrátil sestupnou tendenci.

MacRumors, 9to5Mac