Nová verze Safari se definitivně rozloučí s podporou Adobe Flash

Nejnovější vývojářské sestavení Safari Technology Preview 99 obsahuje kromě mnoha změn pod pokličkou jednu zcela zásadní. Apple se zcela loučí s podporou jedné zastaralé technologie.

Příští ostrá verze webového prohlížeče Safari pro Mac už nebude žádným způsobem podporovat plugin Adobe Flash. Mac se tedy srovná se dalšími zařízeními Applu jako jsou iPhone a iPad, jejichž operační systémy tuto kdysi velmi oblíbenou technologii nikdy nepodporovaly.

Nová verze Safari se definitivně rozloučí s podporou Adobe Flash

Samotné Adobe oznámilo v roce 2017 ukončení vývoje pluginu Flash pro prohlížeče s tím, že celá podpora a distribuce tohoto softwaru skončí na konci roku 2020. Firma mezitím doporučila všem vývojářům držet se nového standardu HTML5 v kombinaci s WebGL a WebAssembly.

Ačkoli Flash zpočátku přinesl neuvěřitelné množství interaktivních prvků na webové stránky, postupně se v něm objevovaly bezpečnostní trhliny. Microsoft a Apple jen s obtížemi dokázali udržet aktuální verze pluginů.

Flash je mrtev, řekl Jobs

Apple nakonec začal dodávat Macy bez předinstalovaného doplňku Flash. Šlo o jeden z kroků Steva Jobse, který byl otevřeným kritikem této technologie. Někdy po uvedení iPhonů na trh a s příchodem iPadů Jobs prohlásil, že „Flash je mrtev“.

Technologie nakonec vydržela až do letošního roku, kdy oficiálně končí podpora i ze strany Adobe. Kdy přesně bude vydána nová verze Safari však nikdo netuší. Současná podoba prohlížeče v macOS Catalina instalaci pluginu zatím podporuje.

MacRumors