FBI dokázala odemknout iPhone 11 Pro Max. Patrně už nepotřebuje pomoc Applu

Americká FBI už dokázala odemknout nový iPhone 11 Pro a patrně nebude potřebovat pomoc Applu při odemčení dalšího iPhonu, který patří střelci z Floridy. Zdá se, že agenti mají nástroje, jak prolomit i nejnovější ochrany.

Zpráva, která už obletěla technologická média, hovoří o úspěšném pokusu FBI o odemčení iPhonu 11 Pro Max a překonání jeho ochran. Smartphone patřil Baris Ali Kochovi, který pomohl svému odsouzenému bratrovi při útěku ze země. Poskytl mu vlastní doklady a lhal vyšetřujícími policistům. Nyní je ve vazbě a čeká na soud.

Právník Kocha potvrdil, že iPhone byl zamčený kódem, když jej převzala FBI. Obviněný kód odmítal prozradit a policisté jej ani nedonutili odemknout smartphone pomocí Face ID.

FBI už v minulosti používala hned několik nástrojů k prolomení ochran iPhonů. Jmenujme například zařízení GrayKey od společnosti Grayshift. To bylo úspěšně využito několikrát v minulosti zejména při prolamování starších zařízení jako jsou iPhone 5 a iPhone 7.

FBI dokázala odemknout iPhone 11 Pro. Patrně už nepotřebuje pomoc Applu

GrayKey už patrně prolomí ochrany novějšího iOS

Apple však neustále záplatuje všechny bezpečnostní skuliny v systému a předpokládalo se, že nová zařízení a operační systém iOS 12 a vyšší jsou před GrayKey uchráněny. 

Pokud se ale podařilo odemknout také iPhone 7, který je podporovaný iOS 12 a vyšším, pak patrně dokázala firma Grayshift vydat aktualizaci nebo novou verzi zařízení, která ochrany překoná.

FBI tak bude moci odemknout rovněž iPhone střelce z Floridy a patrně nebude potřebovat oficiální pomoc Applu. Nátlak státních orgánů včetně administrativy Donalda Trumpa by byl zbytečný. 

Apple nadále odmítá implementovat jakoukoli formu zadních vrátek do svého softwaru. Na požádání poskytl úřadům vybraná data z iCloudu, která však mohou být šifrovaná. Bude zajímavé sledovat, kam se dále situace posune.

MacRumors