EU odmítla argumenty Applu. Smartphony musí mít standardizovaný konektor

V polovině měsíce jsme vás informovali o snahách Evropské unie, která požaduje po výrobcích smartphonů, aby používali standardizovaný konektor. Apple se tehdy proti vyjádření EU ohradil. Parlament však trvá na svém.

Evropský parlament schválil návrh v poměru 582 hlasů ku 40 tento čtvrtek. Evropská komise by tedy měla připravit regulaci a ta může vejít v platnost už letos v červenci. EU očekává, že standardizací nabíjecího konektoru dojde ke snížení elektronického odpadu.

Apple se proti EU bránil a veřejně vystoupil. Společnost uvedla, že veškeré snahy o jednotnou standardizaci zabrání inovaci a naopak povedou ke zvýšení elektronického odpadu. Miliony majitelů iPhonů, iPadů a iPodů totiž budou donuceny vyměnit své kabely a nabíječky, které nyní spoléhají na Lightning konektor.

EU odmítla argumenty Applu. Smartphony musí mít standardizovaný konektor

Parlament veškeré argumenty Applu rozporoval. Komise by měla zajistit pravidelnou revizi regulace tak, aby se zohlednil technický pokrok a nedošlo k potlačení výzkumu a inovacím v dané oblasti. Nové znění návrhu rovněž bere v potaz bezdrátové nabíjení.

Do dvou let bez fyzického konektoru

Zdá se, že se Apple nakonec bude muset přizpůsobit. Firma přitom patřila mezi první, kteří s USB-C začínali. Tento typ konektoru totiž v aktuálním návrhu hraje hlavní roli. Apple začal s USB-C už v roce 2015 u 12“ MacBooku, posléze v MacBooku Pro 2016 a nyní mají všechny nové počítače tento konektor. USB-C najdeme rovněž v iPadech Pro z roku 2018.

Dle zpráv úspěšného analytika Ming-Chi Kua má však Apple zcela jiné plány, než řešit USB-C. Do dvou let chce totiž zcela opustit fyzický konektor u všech svých smartphonů.

Naopak výrobci zařízení s OS Android už produkují mnohá zařízení s USB-C, takže legislativa patrně příjetí konektoru ještě uspíší.

9to5Mac