EU chce donutit všechny výrobce smartphonů, aby používali stejný port. Apple protestuje

Evropská unie dále pokračuje v iniciativách, které mají chránit životní prostředí. Bohužel, některé kroky jsou minimálně kontroverzní. Aktuálně diskutovaný zákon má totiž donutit všechny výrobce přenosných zařízení, aby používali jeden stejný druh konektoru.

Členům Evropského parlamentu by se líbilo, kdyby měla všechna zařízení od smartphonů přes tablety a další stejný konektor, jako je třeba USB-C. Takto by se měla snížit zátěž na životní prostředí, neboť by použitá kabeláž byla kompatibilní mezi všemi produkty.

Podobné snahy měla EU už před deseti lety. Apple je stále hlasitým odpůrcem. Společnost argumentuje, že takovéto nařízení zcela zmrazí inovační proces, a naopak bude pro životní prostředí pouze přítěží.

Apple v paradoxní situaci jako tvůrce USB-C

Více než miliarda Apple zařízení používá Lightning konektor a k tomu také celý ekosystém příslušenství, které využívají Lightning pro potřeby našich zákazníků. Chceme zajistit, aby nová legislativa nevyústila ve zbytečnou distribuci nových kabelů a adapterů s každým produktem nebo neodepsala množství příslušenství, které používají miliony Evropanů a stovky milionů zákazníků Applu po celém světě. Toto vše by vyústilo v neuvěřitelné množství elektronického odpadu a poškodilo uživatele. 

Apple v paradoxní situaci jako tvůrce USB-C

Apple paradoxně patří mezi společnosti, které pomáhaly vyvíjet USB-C a dokonce byl pionýrem při jeho nasazování v MacBooku 2015. Nyní na tento konektor spoléhá celé portfolio přenosných počítačů od Applu včetně tabletů iPad Pro.

Na druhou stranu Apple udržuje mnoho produktů s Lightning konektorem, jako jsou iPhony, levnější iPady, AirPods anebo iPody.

Jak hodnotíte snažení EU? Stavíte se na stranu Applu? Podělte se s námi o názor.