Apple zrušil plány na šifrování záloh v iCloudu. Firma zřejmě ustoupila požadavkům FBI

Už před dvěma lety měl Apple v plánu ještě více posílit soukromí a ochranu dat svých uživatelů. Jenže narazil na odpor amerických úřadů a vládních agentur.

Server Reuters měl šanci vyzpovídat bývalého zaměstnance firmy. Bavili se mimo jiné také o bezpečnosti dat. Apple chtěl původně šifrovat nejen samotná zařízení, jak to dělá nativně v operačních systémech iOS a iPadOS (volitelně také v macOS), ale rovněž i data uschovaná na iCloudu.

Apple zrušil plány na šifrování záloh v iCloudu. Firma zřejmě ustoupila požadavkům FBI

Vyvíjení end-to-end šifrování záloh pro iCloud ale bylo zastaveno. Nabízí se souvislost s právní potyčkou, ve které se Apple v roce 2016 hájil před FBI. Šlo o známé neštěstí v San Bernardinu v Kalifornii, kdy střelec zabil mnoho nevinných lidí. Apple tehdy odmítl spolupracovat na odemčení iPhonu pachatele. FBI nakonec našla jinou metodu a spolupráci dále nepožadovala.

Jen část dat v bezpečí

Apple však od plánů šifrovat zálohy v iCloudu nakonec zcela upustil. Firma patrně nechtěla jít při každé podobné události do právního sporu. Veřejně by navíc nerada získala nálepku společnosti, která ochraňuje kriminální činnost.

Společnost však nadále konzistentně odmítá zabudovat do svých operačních systémů jakéhokoli trojského koně nebo backdoor, aby se do nich vládní činitelé mohli snadno dostat. Data, která jsou uložena pouze v zařízení a nejsou součástí záloh, tak zůstávají mimo dosah třetích stran. 

Apple však od plánů šifrovat zálohy v iCloudu nakonec zcela upustil

MacRumors