Apple při vývoji Apple Watch využil informace a zaměstnance společnosti Masimo. Ta nyní podala žalobu

Apple čelí právnímu sporu, který se týká funkcí pro monitorování zdraví v Apple Watch. Společnost Masimo věnující se zdravotním pomůckám obvinila Apple ze krádeže obchodního tajemství a porušení hned deseti patentů.

Včerejší žaloba podaná společností Masimo odhaluje několik zajímavých informací. Apple měl údajně obchodně jednat s touto firmou ohledně spolupráce na zdravotnických produktech. Místo toho došlo ke krádeži informací, a také přetažení několika klíčových zaměstnanců.

Apple kontaktoval Masimo v roce 2013 a požádal o schůzku ohledně potenciální spolupráce. Společnost tvrdila, že chce „lépe porozumět technologii firmy Masimo a potenciálu její integrace do zařízení Applu.“

Apple při vývoji Apple Watch využil informace a zaměstnance společnosti Masimo. Ta nyní podala žalobu

Masimo říká, že schůzky dopadly dobře a společnost očekávala spolupráci. Místo toho Apple začal najímat klíčové zaměstnance firmy a její dceřiné společnosti Cercacor. Daným specialistům byly nabízeny vysoce nadstandardní platy:

„Mnozí z přetažených zaměstnanců měli hluboké znalosti naší technologie,“ říká Joe Kiani, ředitel zdravotnické společnosti Masimo Corp. Společnosti ztratila také šéfa zdravotnické divize, když v roce 2013 dostal nabídku od Applu. Ten zaměstnancům nabízel značné platy, aniž by přesně stanovil, na čem budou odborníci pracovat. „Prostě jako by nakupovali lidi,“ dodal. „Jen doufám, že Apple nedělá to, co vypadá že dělá.“

Technologie pro Apple Watch

Společnost Masimo je globální zdravotnická firma, která se zabývá vývojem neinvazivních měřících zařízení – specializuje se zejména na pulzní oxymetry. Rok po schůzkách s firmou vydala společnost Apple své první chytré hodinky Apple Watch. Mezitím přetáhla několik zaměstnanců včetně ředitelů jednotlivých divizí a oddělení.

Masimo chce soudní cestou docílit zablokování zneužívání svých patentů a kompletní navrácení tajných informací, včetně vyrovnání škod.

9to5Mac