Tip: jak si doma udělat vlastní multimediální knihovnu

Udělá vám pod stromečkem radost nová velkoplošná TV, ale nebaví vás už klasická nabídka televizních kanálů… kde chodí každé Vánoce totéž stále dokola? Známe to i my, a tak jsme si proto udělali vlastní multimediální knihovnu – jakýsi „domácí Netflix“, ze kterého jde streamovat přímo do nové TV, ale i do mobilu či tabletu.

Pokud se chce tedy každý člen domácnosti dívat na Vánoce doma něco jiného, ​​může! Máme pro vás tip, jak na to.

Co potřebuji na vlastní multimediální knihovnu?

Základem je domácí síťové úložiště (např. NAS od Synology) – je to nevelká krabička, kterou připojíte k vašemu domácímu směrovači a dle zvolené kapacity disků máte najednou k dispozici velké množství terabajtů úložného prostoru. Ve druhém kroku je třeba „obohatit“ síťové úložiště o mediální server, který se bude starat právě o vaši multimediální knihovnu. Mediální server je ve skutečnosti výkonný multimediální balíček, který dokáže streamovat obsah z NAS do vašich domácích zařízení (TV, tablet, mobil, …) přes kompatibilní protokoly v kompatibilních rozlišeních. Na zařízeních netřeba nic instalovat, můžete do nich obsah přímo streamovat. Nemusíte ani znát žádné detailní technické parametry, vše funguje intuitivně.

Podporovány jsou všechny televizory s připojeným Apple TV, Android TV, Samsung TV, Google Chromecast, Amazon Fire TV a všechny samotné TV s podporou DLNA protokolu (což jsou téměř všechny dnes moderní Smart TV).

Appky Video Station a DS video pro váš mobil

Pro ještě snadnější obsluhu doporučujeme do vašeho domácího NAS nainstalovat službu Video Station, která vám pomůže spravovat všechny filmy, televizní seriály a domácí videa, které máte stažené na vašem domácím NAS. Právě tato appka se stará o správné streamování videa. Pokud máte 4K TV, pustí vám v domácí síti film v maximálním 4K rozlišení. Pokud však chcete sledovat seriál spíše na tabletu v posteli a tablet máte pouze v HD rozlišení, Video Station automaticky překóduje (v reálném čase) video do HD rozlišení, aby se přizpůsobilo vašemu zařízení. A takto můžete dokonce sledovat svou multimediální sbírku online, ať jste kdekoli na světě! Video Station vám k filmu či seriálu automaticky stáhne informace, grafiku, ale i titulky na základě vašich osobních preferencí.

Chápeme, že v rodině je důležité nastavit, kdo může jaké filmy sledovat. Nemusíte se bát, každému členovi v rodině můžete přiřadit uživatelský účet a omezit přístup k jednotlivým knihovnám, které jste si ve Video Station vytvořili. Pokud se vám nechce ztrácet čas s tímto nastavením, jednodušší pro vás možná bude zvolit 4-místný PIN kód k filmům, které by mohly být senzitivní pro dětské oči.

Představte si však ještě lepší scénář – v práci vám kolega doporučí zajímavý film. Vy si ho necháte na dálku stáhnout, takže už při příchodu domů vás bude čekat připraven na vašem domácím NAS. Vezmete do ruky pohár vína, vyběhnete s mobilem na zahradu, sluchátka do uší, spustíte na mobilu appku DS video a užíváte si doporučený film v pohodlí, aniž jste na cokoliv čekali, případně se trápily, zda ho budete mít ve správném rozlišení a zda budou všechny technické parametry podporovány.

Kde začít?

Celý tento „setup“ si můžete vyzkoušet online (bez toho, abyste museli zatím kupovat vaše vlastní NAS) na této stránce. Pokud se vám celý systém zalíbí a věřte nám, že je to návykové, stačí si vybrat jeden z podporovaných NAS modelů a začít si užívat svou multimediální domácí knihovnu.