Námitky Applu neprošly. Soudní spor zákazníků ohledně klávesnic s motýlkovým mechanismem pokračuje

Federální soud v USA zamítl žádost Applu o ukončení soudního sporu. Ten firma vede s nespokojenými zákazníky ohledně počítačů s motýlkovou klávesnicí.

Pro mnoho zákazníků jde tak o dobrou zprávu. Apple však celou situaci určitě vidí jinak. Firma totiž čelí žalobě mnoha zákazníků, kteří zakoupili první MacBooky v letech 2015 případně MacBooky Pro 2016.

Tyto počítače přinesly novou motýlkovou klávesnici, která záhy ukázala své vady. V daných letech však ještě nebyl k dispozici výměnný program, a tak zákazníci často platili celou výměnu klávesnice. Logicky se tedy odhodlali k žalobě, kterou ještě umocnilo spuštění výměnného programu pro novější počítače.

Oficiální stanovisko Applu mezitím zůstává stejné. Dle mluvčí firmy může mít „malé procento“ zákazníků opravdu nějaké potíže s klávesnicí.

Námitky Applu neprošly. Soudní spor zákazníků ohledně klávesnic s motýlkovým mechanismem pokračuje

Motýlková klávesnice na odchodu

Apple ale paradoxně spustil výměnný program, kam patří v podstatě všechny počítače s motýlkovou klávesnicí včetně těch, které byly uvedeny na trh letos (modely 2019). Firma tak nepřímo přiznává, že klávesnice má skutečně vadný design a často selhává.

Spor bude dále pokračovat u federálního soudu USA. Z předchozích let již existuje precedens, který se týkal vadných grafických karet NVidia osazených také v MacBoocích. Tehdy vyhráli zákazníci. Je tedy dost možné, že se to opět podaří.

Nejnovější MacBook Pro 16“ (2019) se nyní vrátil k osvědčenému nůžkovému mechanismu. Očekává se, že jej bude brzy následovat i zbytek portfolia a problém s klávesnicemi se už nebude opakovat.

MacRumors