Apple využil právní kroky vůči Twitteru. Jeden z příspěvků na sociální síti totiž obsahoval šifrovací klíč k iPhone

Apple použil právní klauzuli DMCA a donutil sociální síť Twitter ke smazání příspěvku, který obsahoval šifrovací klíč ke smartphonům iPhone.

Dne 7. prosince zveřejnil uživatel „Siguza“ sociální sítě Twitter příspěvek, který by mohl zásadním způsobem narušit bezpečnost všech iPhonů. Obsahoval totiž bezpečnostní klíč k iPhone Secure Enclave, což je šifrovaná část firmware, která mimo jiné obsahuje i biometrická data.

Pokud by klíč dokázal kdokoli prolomit, například pomocí reverzního inženýrství, pak by mohla být zásadně narušena bezpečnost všech iPhonů.

Apple proto skrze svou právnickou firmu využil DMCA (Digital Millenium Copyright Act, právní kroky, které chrání digitální vlastnictví) a donutil sociální síť ke smazání příspěvku. Ten nakonec opravdu zmizel. Po několika hodinách se však objevil znovu.

[HTML1]

Současně se klíč objevil i na známé sociální síti Reddit, kde byl poprvé zveřejněn ve vláknu věnovaném jailbreaku iOS zařízení. Také tato sociální síť zaznamenala požadavky na smazání dotyčných příspěvků, ale zatím nikdo nedokázal ověřit, zda pochází přímo od Applu.

Bezpečnost a hackeři nebo svoboda a jailbreak?

Zatímco mnozí vidí ve zveřejnění klíče bezpečnostní hrozbu pro samotný systém, jiní vidí snahu Applu o vymazání veškerých informací jako postup v boji proti jailbreaku. Ten téměř vymizel s vývojem iOS a zdokonalováním ochran systému, stejně jako přidáváním nových funkcí.

Na druhou stranu se objevil Checkra1n, tedy jailbreak pro všechna zařízení s iOS 13, vyjma iPhonů vydaných v roce 2018 a 2019 (modely XS, XS Max, XR a 11, 11 Pro a 11 Pro Max).

Apple rovněž právně bojuje s firmou Corellium, která je schopná nabídnout virtualizaci mobilních operačních systémů včetně iOS. Bezpečnostní odborníci a hackeři jsou tak schopni zkoušet množství útoků, které by na fyzickém zařízení byly omezené.

Apple využil právní kroky vůči Twitteru. Jeden z příspěvků na sociální síti totiž obsahoval šifrovací klíč k iPhone

MacRumors