Apple a Qualcomm usilovně pracují na integraci 5G pro příští iPhone

Po ukončení právních sporů se Apple a Qualcomm daly do práce. Výsledkem by měl být iPhone s 5G modemem a to už příští rok.

Ještě nedávno spolu obě společnosti vedly poměrně nepřehledný právní spor. Qualcomm nařkl Apple z vyzrazení informací přímé konkurenci, kterou v té době byl Intel. Ten totiž pro Apple vyráběl modemy a Apple po něm chtěl, aby dosáhl kvality a technologické úrovně Qualcommu.

Vše nakonec skončilo smírem. Apple k tomu nakonec donutil i fakt, že Intel své modemy nezvládal vyrábět na požadované úrovni a podporu pro 5G sítě nedokázal implementovat vůbec. Cupertinská firma tak musela kapitulovat a dohodnout se se špičkou na trhu, tedy Qualcommem.

Výsledkem dohody je několikaletá smlouva, kdy bude Qualcomm dodávat modemy opět pro iPhone jako exkluzivní dodavatel. Mezitím však Apple odkoupil celou krachující divizi Intelu, která se vývojem a výrobou modemů zabývala. Po vypršení smlouvy s Qualcommem už Apple určitě bude mít vlastní řešení. Do té doby je však daleko a vývoj modemů je opravdu běh na dlouhou trať.

Apple a Qualcomm usilovně pracují na integraci 5G pro příští iPhone
Intel výrobu 5G modemu nezvládl

iPhone s 5G už v roce 2020

Příští iPhony tedy budou mít modemy opět od Qualcommu. Mělo by jít modely podporující sítě páté generace 5G, které se v USA a dalších zemích začínají hojně rozšiřovat. Samotný president Qualcommu Cristiano Aman se vyjádřil takto:

„Obnovili jsme spolupráci trochu později, než obě strany chtěly. Nyní však usilovně pracujeme, abychom vytěžili co nejvíce z dosavadního snažení a aby mohl být příští rok uveden telefon (iPhone) s podporou 5G.“

Pro zákazníky z USA jde jistě o potěšivou zprávu. U nás zatím podporu sítí páté generace nemusíme tolik řešit.

9to5Mac