Sdílení poznámek v iOS 13 může být nebezpečné. Systém sdílí uživatelům zcela jiné složky včetně práva zápisu

V redakci se nám stala poměrně zajímavá věc. Na iPhonu vybaveném nejnovějším systémem iOS 13 jsem sdílel složku pro společnou práci. K velkému překvapení však systém nasdílel zcela jiné složky a ještě k tomu s úplnými právy.

Už delší dobu upřednostňuji jednoduchost systémových poznámek. Jejich přehlednost a minimalismus mi vyhovuje před komplexností nástrojů typu Evernote nebo Microsoft OneNote. Bohužel aktuální verze v iOS 13 spíše nefunguje, než funguje, a dokáže vyrobit řádné bezpečnostní riziko.

Jak vidíte na tmavém screenshotu, pokusil jsem se nasdílet složku „Mac-Help“ (zeleně), která obsahuje materiály a podklady ke školení. Přidal jsem standardní cestou dalšího uživatele s právy pro zobrazení a kolegovi vše odeslal skrze iMessage.

Tomu se na jeho zařízení zobrazilo chybové hlášení, že došlo k „chybě při sdílení“. Sdílenou složku „Mac-Help“ nevidí. Po chvilce se mu však zobrazily zcela jiné a to „De.Mann“ a „Tips&Tricks“ (červeně), které jsem nesdílel.

Pomohlo až kompletní smazání

K společnému překvapení má plné právo v nich nejen číst a zobrazovat, nýbrž zapisovat a mazat. Veškeré úpravy se okamžitě objevují synchronizací i v mých zařízeních. Zrušit přístupy do těchto složek nelze, neboť se systém tváří, že žádná práva k těmto složkám nebyla udělena.

Situaci jsme nakonec řešili tak, že po ukončení sdílení jsem překopíroval obsah složek do kopií „De.Mann“ a „Tips&Trick“ a původní smazal. Teprve poté kolega ztratil k těmto složkám přístup.

Zatím ověřujeme, zda se tato chyba děje ve větším měřítku, podle ohlasu uživatelů sociální sítě Twitter má ale iOS 13 / iPadOS 13 problém s právy i u jiných služeb sdílených přes iCloud.

Systémy jsou letos opravdu děravé. Dejte proto při sdílení svých dokumentů přes iCloud raději pozor. Obezřetnosti není nikdy dost.