Pod kapotou a klávesnicí nového 16“ MacBooku Pro. Co lze vyměnit a co nikoli?

Známý server iFixit už dostal do rukou svůj přenosný počítač MacBook Pro 16“ a jak bývá dobrým zvykem, rozebral jej do posledního šroubku.

Nejzajímavější je určitě pohled na klávesnici. Apple se vrátil k osvědčenému nůžkovému mechanismu a využil návrh externí klávesnice Magic Keyboard. Ta se nyní v mírně přizpůsobené formě nachází i v 16“ MacBooku Pro.

Kromě samostatného tlačítka Touch ID najdeme nově konečně také fyzickou klávesu ESC a Apple dokonce vrátil i směrové šipky do původní podoby převráceného T.

Klávesy lze snadno „vyloupnout“, takže čištění zvládne i běžný uživatel. Zajímavostí je, že díky shodnému mechanismu lze klávesy z Magic Keyboard nasadit do 16“ MacBooku Pro. A to i přes fakt, že jednotlivé klávesy na externí Magic Keyboard jsou o trochu tlustší. Přesto pasují.

Pod kapotou a klávesnicí nového 16“ MacBooku Pro. Co lze vyměnit a co nikoli?

Kdyby Apple chtěl, mohli jsme si uživatelsky vyměnit RAM a SSD v 16“ MacBooku Pro

Samotný nůžkový mechanismus externí Magic Keyboard spoléhá na mírně tlustší komponenty, ale verze v MacBooku Pro 16“ vypadá po prvním vyzkoušení stejně robustně a technici věří, že bude kvalitní.

Dle hodnocení iFixit je 1 mm rozestup mezi klávesami dostatečný. Odezva nové klávesnice je velmi příjemná a bude vyhovovat i těm, kteří hodně píší.

Závěrem lze poznamenat, že uvnitř šasi zbylo místo a komponenty nejsou „natěsno“. MacBook Pro 16“ nově nabízí baterii 100 Wh, která je zároveň na hranici limitu povoleného pro elektroniku na palubě letadel. Spolu s baterií bylo přepracováno i chlazení, které by mělo zajistit lepší odvod tepla.

Technici poznamenali, že při současném prostoru by Apple mohl poskytnout uživatelsky vyměnitelnou RAM a SSD. Ale to by samozřejmě musel chtít.

[HTML1]