Nový 16“ MacBook Pro je tady. Apple kapituloval a vrací se k osvědčené klávesnici

Všechny zvěsti se ukázaly jako pravdivé. Jediné co analytici neodhadli, bylo přesné uvedení nového MacBooku Pro 16“. Jak nový laptop vypadá a co umí?

Ačkoli Mark Gurman, známý analytik serveru Bloomberg se skvělou pověstí, předvídal příchod nového MacBooku Pro již ve středu, řada lidí byla skeptická. Nakonec se tak opravdu stalo a on si může připsat další úspěšný odhad.

Nový MacBook Pro 16“ vychází přesně dle předchozích úniků z šasi 15“ modelu. Notebook mírně narostl v rozměrech a trochu přibral, ale na první pohled rozdíly nepoznáte. Barvy zůstaly opět u stříbrné a vesmírně šedé.

Nový 16“ MacBook Pro je tady. Apple kapituloval a vrací se k osvědčené klávesnici

Výkon na rozdávání a měnitelná frekvence obrazovky

Displej je nyní opravdu 16“ s Retina rozlišením 3072 x 1920 tedy 226 pixelů na palec. Zajímavostí je podpora přizpůsobení obnovovací frekvence v rozsahu od 47,95 Hz po 60 Hz. Zůstává vysoká barevná věrnost i výrazné podsvícení 500 nitů.

Základní model má 512 GB SSD a můžete si přiobjednat až 8 TB SSD. RAM zůstává u 16 GB, ale přiobjednat lze až 64 GB.

Procesory jsou nyní od 6jádrových Intel Core i7 až po 8jádrové Core i9 předposlední generace, neboť ta poslední ještě vhodné výkonné procesory dosud nemá.

Dočkali jsme se také silnějších dedikovaných grafických karet AMD Radeon Pro 5300 M se 4 GB GDDR6 paměti a možností přiobjednat až Radeon Pro 5500 M s 8 GB GDDR6 paměti.

Výkon grafických karet narostl ale spolu s ním i samotné rozlišení. Bude zajímavé sledovat reálné testy, které ukáží, do jaké míry se karty s vykreslováním poperou.

Nové chlazení a výdrž baterie

Aby se veškerý ten výkon měl šanci uchladit a neopakovala se situace s modely 2018, které trpěly na přehřívání, tak Apple kompletně přepracoval systém chlazení. Chladiče jsou nyní údajně o 35 % větší a díky nim je o 28 % účinnější proudění vzduchu. Skutečnost však ukáží až zátěžové testy.

Dalším pozitivem je 100 Wh baterie. Ta narostla na svém legální maximum, neboť zařízení s větší kapacitou byste již nesměli brát s sebou na palubu letadel. MacBook Pro 16“ se tak řadí k naprosté špičce. Výdrž by se měla prodloužit o celou hodinu a napájení by mohlo být rychlejší díky silnějšímu 96 W USB-C adaptéru.

Staronová klávesnice - 16" MacBook Pro

Staronová klávesnice

Hvězdou večera pak určitě bude nová „Magic Keyboard“. Ta dle slov Philla Schillera vychází z designu externí klávesnice iMaců. Uživatelé ji prý mají rádi. „Bohužel“ se tedy loučíme s motýlkovou klávesnicí, kterou dle tvrzení Schillera měla velká část uživatelů ráda.

Máme tedy opět nůžkový mechanismus a odstupy mezi klávesami narostly o 0,5 mm na 1 mm. Nová klávesnice je jakýmsi hybridem mezi původní klávesnicí známou s MacBooků Pro 2015 a starších a současnou Magic Keyboard k iMacům. Teoreticky by měla přinést to nejlepší z obou světů.

Apple se rozhodl zachovat Touch Bar. Dle vyjádření Schillera jde o „velmi oblíbený nástroj“. Uživatelé si ale nezvykli na virtuální klávesu ESC, a tak 16“ MacBook Pro přináší její fyzickou podobu. Rovněž se inspiruje u MacBooku Air a Touch ID je nyní samostatné tlačítko.

Apple konečně poslouchal

MacBook Pro 16“ ovšem není dokonalý a stále spoléhá na 720p FaceTime kamerku pro videorozhovory nebo 4 ThunderBolt 3 porty. Z neznámého důvodu také nemá Wi-Fi 6, kterou už najdeme v nových iPhone 11 / 11 Pro / Max.

Každopádně to vypadá, že Apple nakonec své uživatele poslouchá a alespoň podle všech informací je 16“ MacBook Pro konečně povedený stroj. Navíc je cena shodná s předchozími 15“ variantami, které zmizely z nabídky.

Na své omlazení nyní čekají 13″ MacBooky Pro. Ty ale dle analytika Ming-Chi Kua budou muset vydržet až do příštího roku.

[HTML1]