Apple sdělil kongresu, že na servisních opravách prodělává a webové prohlížeče nemohou být v iOS výchozí z bezpečnostních důvodů

Apple zaslal svou obhajobu komisi, která řeší monopolní postavení na trhu a další otázky týkající se překročení pravomocí a narušení volného trhu korporacemi. Dopis kongresu odhaluje zajímavé informace.

Apple to nemá lehké ani v EU, ale ani na domácí půdě v USA. V rámci některých nařčení, že využívá monopolního postavení a nepřípustně bojuje proti neautorizovaným servisům, musela firma sepsat svou obhajobu pro tamní House Judiciary Committe.

Komise se bude zabývat nejen údajnými „nekalými praktikami“ okolo servisů, ale také například pravidel a zvýhodňování aplikací v App Store nebo systémem iOS a jeho výchozími aplikacemi.

Apple na svou obranu uvádí, že celkové zisky z oprav jsou od roku 2009 minimální a náklady na servis a náhradní díly je často překračují.

Apple sdělil kongresu, že na servisních opravách prodělává a webové prohlížeče nemohou být v iOS výchozí z bezpečnostních důvodů

Pouze WebKit a žádná změna výchozích aplikací

Firma navíc investuje miliardy dolarů do zlepšení Apple Map, které vydala prvně v roce 2012, a ty se poté staly výchozí mapovou aplikací. Apple nyní investuje a rozšiřuje mapové podklady včetně bodů zájmů, 3D pohledů na budovy a další. Zatím pouze v USA.

Společnost rovněž brání nastavení systému iOS. Apple nutí prohlížeče třetích stran využívat framework WebKit proto, aby nedošlo k bezpečnostním rizikům a bylo ochráněno soukromí uživatele. Ze stejných důvodů si prý uživatelé nemohou měnit výchozí aplikace v systému.

Úplný dopis k obhajobě naleznete v angličtině zde.

Co říkáte na uvedené argumenty?