Soukromý domácí cloud aneb mějte svá domácí data stále s sebou [Zkušenosti]

Výhodou cloudových úložišť je dostupnost dat, ať již jste kdykoli kdekoli. A to nejen přes počítače a webový prohlížeč, ale i prostřednictvím mobilních aplikací v telefonech a tabletech. To je známá věc. Ale možná nevíte, že stejného komfortu si můžete užívat i v případě, že všechna svá data máte doma na síťovém disku.

Úplně chápu všechny výtky mířené proti veřejným webovým úložištím, nesoucí se přesně v duchu známé věty: „Neexistuje žádný Cloud, je to jen počítač někoho jiného.“ Jakmile posíláte svá data do Cloudu, ztrácíte nad nimi kontrolu. Nikdy nevíte, co se s nimi bude na daném místě dít, kdo k nim má přístup a kdo se k nim může dostat.

Jistě, provozovatelé těchto služeb vás mohou uklidňovat řečmi o zabezpečení a neprolomitelném šifrování, nicméně jistá míra rizika zde bude vždy. Jde jen o to, jestli jste ochotni toto riziko se svými daty podstoupit.

A stejně jako existují lidé, kteří věří v blížící se konec civilizace a neustále mají připraveny zásoby na dlouhé měsíce, vlastní generátory elektrické energie a další k přežití důležité propriety, stejně tak existují uživatelé spoléhající na vlastní datová úložiště, respektive domácí síťové disky. Možnosti, které vám dokážou nabídnout, si představíme na příkladu síťových úložišť od značky Synology.

Víc počítač než disk

Dnešní síťové disky od Synology nejsou totiž jen tupými krabičkami připojujícími běžné disky do počítačové sítě. Nikoli, jde o plnohodnotné počítače používající vlastní operační systém i aplikace. Vy jako uživatel pak můžete tyto aplikace jednoduše vybírat v aplikačním obchodě, stahovat a na svém úložišti provozovat. Vše se děje v prostředí běžného webového prohlížeče, ve kterém se objeví plnohodnotné grafické prostředí virtuálního operačního systému s lištami, okny a ikonami. V případě Synology je pak vše důsledně lokalizováno do češtiny.

Instalace volitelných komponent do systému úložiště je velmi snadná, stačí rozbalit centrum balíčků a instalovat jedním klepnutím

Samotné aplikace se instalují stejně, jako jste na to zvyklí ze svých telefonů: v prostředí Synology desktopu v prohlížeči otevřete vestavěný obchod s aplikacemi, vyberete si tu správnou a jedním klepnutím ji nainstalujete do svého disku. Takto jednoduše můžete svůj síťový disk proměnit ve webový server, správce fotografií, internetový obchod, multimediální přehrávač nebo centrálu chytré domácnosti. K dispozici je několik stovek různých balíčků a funkcí.

My se podíváme na ty, které rozšiřují použitelnost dat zde uložených mimo vaši síť. Díky technologii Synology Connect se totiž dokážete ke svému domácímu systému připojit odkudkoli, kde máte k dispozici internetové připojení. Nemusíte ve své domácí síti nic konfigurovat, pouze si vytvoříte přihlášení do systému, který se pak stará o to, abyste své zařízení vždy našli.

Synology rovněž nabízí aplikace určené pro mobilní telefony a tablety. Je skvělé, že tyto aplikace jsou k dispozici zcela zdarma.

Fotografie pod palcem

Jednou z podobně užitečných aplikací pro síťové úložiště Synology je služba Photo Station. Jde o službu, která dokáže nahradit služby, jako jsou například Google Fotky nebo iCloud Photos. Jde o vaše vlastní úložiště fotografií se všemi důležitými funkcemi: s chytrými alby, možností úpravy fotek či jejich třídění i s rozpoznáváním obličejů. Pokud si do svého telefonu nainstalujete aplikaci DS Photo, můžete své doma uložené fotky nejen kdykoli procházet, ale současně bude váš telefon automaticky každou fotografii ukládat nejen do telefonu, ale i na váš domácí disk. Když se pak vrátíte z výletu nebo z dovolené, všechny fotky již budou na vás čekat ve vaší domácnosti.

Nicméně aplikace Photo Station je určena především pro náročné uživatele pracující s mnoha fotografiemi. Pro běžné uživatele je daleko vhodnější nová aplikace Synology Moments. Jde o aplikaci, která vám dokáže funkčně plně nahradit mobilní verzi aplikace Fotky od Applu. Automaticky umí rozpoznávat na vašich fotografiích místa, obličeje i předměty a na jejich základě inteligentně seskupuje fotky, které k sobě tematicky patří. Ukazuje vám tak vaše Momenty ve zcela nových souvislostech. Zatímco v DS Photo se musíte s alby „mořit“ sami, tady je aplikace vytvoří a spravuje zcela za vás.

Nabízí také možnosti úpravy fotografií a nevylekají ji ani živé jablečné Live Photos. Editační část aplikace umí automaticky otočit a barevně vyvážit fotografie, dokáže prohlížet a přehrávat třistašedesátistupňová videa a fotografie. Pokud aplikaci používá více členů domácnosti, můžete společně pracovat na úpravách. Fotografie jednotlivých uživatelů jsou dobře zabezpečeny, a dokud je někomu dalšímu nenasdílíte, nedostanou se k nim.

Multimediální přehrávač pod palcem

Chtěli byste si vytvořit vlastní Spotify a poslouchat svou vlastní hudbu streamovaně v mobilním přehrávači, v aplikaci i ve webovém prohlížeči? Pak není nic snadnějšího než nainstalovat aplikaci Synology Audio Station. Poté již na síťový disk do určené složky nakopírujete všechny svoje hudební soubory a máte hotovo.

Aplikace je automaticky projde, doplní o náhledy alb a připraví z nich playlisty. Nebojí se bezztrátových formátů DSD a FLAC, dovoluje nastavovat parametry přehrávání prostřednictvím ekvalizéru. Samozřejmě vše můžete ručně upravovat, třídit, doplňovat a editovat.

Služba Audio Station je tak skvělá pro všechny, kteří máte obrovskou knihovnu hudby, nechcete ji neustále nosit nahranou s sebou, ale i přesto ji chcete přehrávat. Vytvoříte si tak vlastní hudební službu, jako je například Apple Music, u sebe doma. A pomocí mobilní aplikace pak můžete svou hudbu poslouchat klidně při běhu ze sluchátek Air Pods.

Synology Audio Station ve své webové verzi

Totéž, jen pro multimediální soubory, potom nabízí podobně nazvaná služba Video Station. Všechna svá videa a všechny filmy, které máte na svém síťovém disku nahrány, můžete jejím prostřednictvím sledovat ve webovém prohlížeči na počítači, na chytrých mobilních televizorech (aplikace najdete pro systémy Apple TV, Android TV, Google Chromecast a Amazon Fire TV, pro chytré televizory Samsung a ve všech přehrávačích podporujících standard DLNA). Z mobilních zařízení můžete použít iPhone i iPad a na počítači pak budete moci použít webový prohlížeč. Vždyť kdo by nechtěl provozovat vlastní Netflix ve svém obýváku?

Aplikace i tady automaticky projde soubory a doplní je o titulky, náhledové obrázky a vše potřebné pro snadné a přehledné přehrávání.

Synology Video Station ve webovém prohlížeči

Copak se to doma děje?

Mou nejoblíbenější službou je však Synology Surveillance Station. Jde o službu, která dovolí na disky ve stanici Synology ukládat záběry z domácích bezpečnostních kamer. Nabídka podporovaných kamer zahrnuje několik tisíc modelů, a tak téměř jakákoli IP kamera bude se systémem kompatibilní. Vy si můžete nastavit, kolik prostoru chcete záznamům z kamer poskytnout. Zařízení pak automaticky udržuje historické záznamy až do vyčerpání tohoto prostoru. Osobně doma udržuji záznamy měsíc zpětně ze dvou bezpečnostních kamer, z nichž každá je od jiného výrobce.

Součástí každého zařízení Synology, které je s touto funkcí kompatibilní, je licence pro použití dvou kamer, což však pro běžné domácí použití postačuje. Pokud byste chtěli zpracovávat a zaznamenávat obraz z více kamer, museli byste si je formou licence odemknout.

Já však zmiňuji tuto funkci opět především proto, že ji obsahuje povedená mobilní aplikace, která má svou speciální verzi jak pro mobilní telefony, tak i pro tablety. Dovoluje sledovat obrazy až z šesti bezpečnostních kamer na jedné obrazovce. Díky dálkovému ovládání můžete u kamer, které to podporují, ovládat přiblížení i oddálení obrazu, nastavení úhlů i otáčení kamery. Pokud vás někdo nebo něco na obraze zaujme, můžete pořídit aktuální snímek, který se uloží přímo do vnitřního úložiště vašeho zařízení.

Každou z kamer si můžete otevřít v celoobrazovkovém náhledu. V něm uslyšíte i zvuk, který kamera přenáší. A u těch modelů, jež jsou vybaveny i reproduktorem, můžete prostřednictvím hlasitého interkomu komunikovat s osobami v dané místnosti.

Synology Surveillance Station v prostředí webového prohlížeče

Je skvělé, že video z kamery můžete poslat do televizoru prostřednictvím AirPlay. Pokud sedíte v obývacím pokoji a čekáte návštěvu, není nic snadnějšího, než si obraz z bezpečnostní kamery před domem přesunout na velkou obrazovku televize.

Nejnovější verze aplikace pak nenabízí pouze živé sledování, ale i možnost procházení uložených záznamů přímo z telefonu. Můžete se tak v práci u oběda podívat, jestli u vás dopoledne nebyl pošťák, jestli děti ráno odešly v pořádku do školy, co měly oblečené a co si braly s sebou. Další novinkou je možnost nastavení upozornění na události, typicky na pohyb v určené části obrazu. Pro někoho pak může být zajímavá také nová geolokační funkce, která vám dovolí nastavit například automatické vypnutí určitých kamer vždy, když jste doma, a jejich opětovnou aktivaci při vašem odchodu.

Soukromý cloud má dnes rozhodně co nabídnout. Tím, že svá data nikomu nesvěříte, nemusíte nutně přijít o nic z běžného uživatelského komfortu, na který jsme dnes zvyklí.