Apple plánuje pobídnout vývojáře, aby používali Catalyst a přinesli více aplikací z iPadu na Mac

Nový operační systém macOS Catalina přinesl finální verzi projektu Catalyst. Pomocí něj jsou vývojáři schopní portovat své aplikace z iPadu na Mac. Vypadá to však, že velký úspěch zatím nesklízí.

Produktový ředitel macOS Todd Benjamin v interview pro CNET hovořil o funkci Catalyst. Neopomenul při tom apelovat na vývojáře, aby se nebáli framework využívat.

Catalyst má sloužit vývojářům pro iPad tak, aby jim v podstatě stačil jeden kód pro obě platformy, tedy pro iPad i Mac. Podle Benjamina jde o skvělou funkci, z které těží jak uživatelé Maců, tak samotní vývojáři.

Naše vize Catalystu byla vždy o zjednodušení práce libovolného vývojáře aplikací pro iPad, jednotlivce či studia, aby mohl poskytovat své aplikace i na Macu. Díky projektu Catalyst jim stačí jeden kód a jeden vývojářský tým. Vývojáři aplikací pro iPad tak dostali velkou příležitost, jak rozšířit své publikum o uživatele Maců. To je skvělé nejen pro vývojáře, ale také pro uživatele Maců, kteří mohou benefitovat z celého výběru úžasných aplikací ekosystému iPadu.

Apple plánuje pobídnout vývojáře, aby používali Catalyst a přinesli více aplikací z iPadu na Mac

Apple se podle Benjamina neustále učí. Pomáhají mu v tom tzv. early adopters, tedy ti, kteří vše vyzkouší a testují jako první.

Pro mnoho vývojářů to byla první zkušenost s vývojem aplikace pro Mac a je úžasné jak rychle to zvládli. Hodně jsme se od těchto early adopters naučili a máme v plánu  přidat další podpůrné materiály a zdroje, které jim usnadní vývoj pomocí Catalystu.

Právě na nedostatečnou podporu si mnozí vývojáři stěžují. Dokumentace od Applu je neúplná a slibované snadné portování také není pouze o jediném zdrojovém kódu. Vývojáři tak musí nakonec vynaložit mnohem větší úsilí, než jim bylo slibováno.

Uvidíme, jak se bude projektu Catalyst dařit.