iPhone 11 a iPhone 11 Pro ověřují, zda jsou osazeny originálním displejem. Podobně jako u baterií

Tažení Applu proti neautorizovaným zásahům pokračuje. Po neoriginálních bateriích přichází na řadu také obrazovky.

Nový podpůrný dokument pro iOS 13.1 hovoří o ověřování pravosti komponent, respektive displeje. Pokud software zjistí, že při servisním zásahu nebyla použita originální obrazovka, bude uživatel softwarově upozorněn. Ověřování se týká modelů iPhone 11, iPhone 11 Pro a iPhone 11 Pro Max.

Notifikace se bude zobrazovat na displeji s přibližným textem „Nebylo možné ověřit, zda má tento iPhone pravý Apple displej“ (Unable to verify this iPhone has a genuine Apple display).

Podobného chování se dočkáte, pokud váš telefon nemá originální baterii nebo ji má vyměněnou v neautorizovaném servise. Telefon v tomto případě rovněž zobrazí upozornění.

Na druhou stranu používání neoriginální obrazovky to nijak nevadí a uživatel nebude uměle omezován. To se však netýká baterie, kdy kompletně přijde o záložku zdraví baterie a nebude moci sledovat její stav a vytížení.

Pouze autorizovaný a partnerský servis

Apple dlouhodobě bojuje proti neautorizovaným servisním zásahům obecně. Jako primární důvod uvádí bezpečnost uživatelů. Internetem obletělo video, kdy se technik v jednom neautorizovaném servisu pokoušel vyměnit baterii a ona vybuchla. Chování Applu je tak podloženo skutečnými událostmi.

Druhotně chce samozřejmě sjednotit opravy tak, aby byly prováděny zejména v autorizovaných střediscích a nově i partnerských servisech. Apple spustil online certifikační program, kam se mohou přihlásit všichni technici a nechat se otestovat. V případě úspěchu bude takové středisko zařazeno do partnerské sítě a Apple mu bude poskytovat originální nástroje a komponenty.

Apple tedy jasně nastavil cestu a odchylky od ní bude potlačovat.

Zdroj: MacRumors