Bezpečnostní experti dostanou od Applu otevřené iPhony k hackování

Apple rozdá bezpečnostním expertům speciálně upravené iPhony, aby mohli hledat chyby a cesty jak zařízení hacknout. Společnost si od tohoto kroku slibuje rychlejší opravu děr v systému.

V Las Vegas se v těchto dnech koná konference Black Hat zaměřená na bezpečnost. Apple se také účastní a hodlá oznámit hned několik nových programů.

Prvním z nich bude posílení a podpora expertům, kteří hledají chyby v iOS. Odborníci obdrží speciální modely iPhonů, které se podobají těm vývojovým. Budou rovněž otevřené, ale nikoli do té míry jako je mají zaměstnanci Applu.

Dovolí tak například spouštět kusy nebezpečného kódu, zastavovat procesor, sledovat jiné komponenty v zařízení a testovat různé druhy zranitelností. To standardní iPhone nedovolí, neboť je vybaven bezpečnostními vrstvami systému iOS.

Skutečné hackery zajímají hlavně iPhony zaměstnanců Applu

Skutečné hackery zajímají pouze iPhony zaměstnanců

Apple si od tohoto kroku slibuje rychlejší hledání chyb a jejich opravu. Všem nálezcům patří samozřejmě odměna. Zájem je tak velký.

Na druhou stranu mezi skutečnými hackery budou stále cenné hlavně iPhony od zaměstnanců Applu. Jak už bylo řečeno, tyto kusy jsou zcela otevřeny a útočníci mohou zkoušet všechen kód do nejmenších detailů a hledat cesty, jak systém iOS, popřípadě hardware, napadnout.

Dle posledních informací chystá firma představit obdobný program i pro macOS. Podrobnosti ohledně tohoto programu však zatím nejsou známy.

Zdroj: MacRumors