Apple čelí žalobě za odposlouchávání uživatelů bez jejich vědomí

Internetem proletěla zpráva, že Apple odposlouchává nahrávky Siri. Jeden z kontraktorů, který se podílel přímo na analýze, pustil tyto informace do médií. Reakce v podobě žaloby na sebe nenechala dlouho čekat.

Motto Applu je boj za soukromí uživatelů. Avšak ani tato tvář není zcela bez pih. Apple sbírá určité procento komunikace mezi Siri a uživateli. Zajímají ho zejména nechtěné aktivace, případně aktivace jinou osobou.

Cílem je pak analýza takovýchto nahrávek najatými lidmi. Ti vypracovávají podklady pro zlepšení Siri a jejího rozpoznávání hlasu. Nahrávky jsou dle tvrzení Applu anonymní. Potud dá se říci, že je vše v pořádku.

Kontraktor, který vše vyzradil, však dodává další informace. Nahrávky totiž často představují zásah do soukromí uživatelů. Siri si tak vyposlechla důvěrné informace od doktorů, vyjednávání drogových mafiánů nebo zvuky soulože.

Apple nahrával komunikace uživatele se Siri

Uživatel musí být informován a souhlasit

Po zveřejnění do médií se Cook nechal slyšet, že se firma celou záležitostí bude zabývat. Dle oficiálních informací byl program na analýzu nahrávek ukončen a firma nyní pracuje na možnosti odhlásit své zařízení od odesílání těchto analytických dat do Applu.

Jenže naštvaným uživatelům v Kalifornii tato prohlášení nestačí. Podali žalobu, která se týká zásahu do soukromí jedince. Dle zákonů státu Kalifornie jde o hrubé porušení práva na soukromí.

Žalobci žádají po Applu, aby kompletně upravil své analytické nástroje. Uživatel musí o nahrávání vědět a souhlasit s ním. Dále má Apple vymazat všechny takto získané nahrávky a odškodnit uživatele ve výši 5 000 dolarů.

Celá aféra může vážně poškodit image Applu, který je nově stavěn právě na ochraně soukromí uživatele.

Zdroj: MacRumors