Potvrzeno – Apple bude mít vlastní modemy, odkoupil příslušnou divizi od Intelu

Zvěsti jsou potvrzeny. Apple odkoupil od Intelu divizi zodpovědnou za vývoj modemů. Celá obchodní transakce nabude platnosti do konce roku.

Díky tomuto odkupu získá Apple portfolio o velikosti 17 000 patentů z oblasti vývoje modemů. Dále získá 2 200 inženýrů, kteří v dané divizi Intelu pracovali a veškeré vybavení, jež používali.

Obchodní transakce vyjde na miliardu dolarů a dokončena by měla být ve čtvrtém čtvrtletí roku 2019. Posvětit ji ještě musí úřady a bude nezbytné podstoupit ještě některé administrativní kroky.

Intel si však ponechává vývoj modemů do přenosných počítačů, zařízení z oblasti internetu věcí a autonomních vozidel. To ale neznamená, že by do budoucna tuto oblast nemohl pokrýt Apple.

5G modem od Intelu neuvidíme. Apple odkoupil celou jeho divizi a začne vyrábět své vlastní

Apple vstříc nezávislosti na Qualcommu

Oficiální tisková zpráva poté hovoří o nadšení senior vice prezidenta hardwarových technologií Johnyho Srouji z Applu. Ten vítá nové inženýry a hovoří o nových možnostech, které se před Applem otevírají.

Apple tak pokračuje k plánované nezávislosti na firmě Qualcomm. Ta je současnou jedničkou na poli vývoje a výroby modemů. Apple už stihl vyřešit nepříjemný právní spor právě s Qualcommem, který se týkal nařčení, že prodává výrobní tajemství konkurenčnímu Intelu. Apple totiž ve svých zařízeních jednu dobu využíval jak modemy Qualcommu, tak Intelu.

Letošní iPhony spoléhají čistě na Intel. Příští rok se však Apple vrátí do náručí Qualcommu, aby nepřišel o modemy pro 5G sítě. V následujících letech je cíl jasný – vyrábět po procesorech také vlastní modemy.

Cupertinská firma tak pokračuje dál v tažení za nezávislost na dodavatelích hardwarových komponent.

Zdroj: 9to5Mac