Nový Mac Pro už se nebude vyrábět v USA

Mac Pro 2013 přezdívaný „popelnice“ byl vyráběn na rozdíl od ostatních produktů přímo v USA. Počínaje novým modelem se však Apple chystá přesunout celý proces zpátky do Číny.

Redaktoři serveru The Wall Street Journal odhalili, že Apple už domlouvá rozšíření výrobních kapacit se společností Quanta Computer. Ta sídlí v Číně, konkrétně má továrnu v Šanghaji. Pro Apple to bude výhodné nejen z důvodu násobně nižších mezd dělníků, ale rovněž díky strategické pozici subdodavatelských řetězců.

A právě spolupráce s dodavateli komponent byla jednou z příčin, proč byla výroba Macu Pro v USA tak komplikovaná. Vzhledem k tomu, že většina těchto subjektů sídlí a vyrábí v Číně, bylo mnohdy obtížné sladit včasné dodání všech nezbytných prvků pro montáž v USA.

Mac Pro 2019

Výrobu Macu Pro může ovlivnit obchodní válka

Apple se na základě nejen těchto zkušeností tedy vrací zpět do Číny. Se společností Quanta Computer spolupracuje již na výrobě chytrých hodinek Apple Watch.

Do plánů společnosti ale mohou ještě zasáhnout daně. USA jsou díky administrativě aktuálního prezidenta Donalda Trumpa v obchodní válce s Čínou. Ten na jednu stranu tlačí na všechny firmy, aby vyráběla své produkty doma ve státech, na druhou stranu pak uvaluje daně na Čínské zboží.

Bohužel výsledkem zatím je, že na cenách bude bit primárně zákazník. Jak vše dopadne ještě uvidíme v následujících měsících. Výroba Macu Pro se patrně do USA už ale nevrátí.

MacRumors