Apple se možná u MacBooků vrátí ke standardní klávesnici

Známý analytik Ming-Chi Kuo vydal zajímavou prognózu, která se týká klávesnic v MacBoocích. Dle jeho informací Apple nakonec plánuje opustit současný motýlkový mechanismus a vrátit se ke standardnímu nůžkovému.

V minulosti patřily klávesnice v MacBoocích mezi ty nejoblíbenější. Změna pak přišla s novou generací, která v zájmu co nejnižšího profilu musela podstoupit změny návrhu. Řešením byl takzvaný „motýlkový“ mechanismus, který můžeme dnes vidět od 12“ MacBooků, přes MacBooky Pro až po Air, případně externí klávesnice.

Bohužel, design s sebou občas nese oběti a klávesnice se ukázaly jako nespolehlivé. Apple více méně dodnes popírá, že by klávesnice byly kazové. I přes oficiálně „malé procento“ uživatelů, kteří hlásí potíže, byl spuštěn program výměny klávesnic. Ten se paradoxně vztahuje i na letošní modely. Apple tím nepřímo přiznal, že ani nová verze nemusí fungovat zcela bezchybně.

Návrat ke standardní klávesnici zvýší poptávku po MacBoocích

Dle zdrojů Kua už tuto situaci interně Apple řeší. Prvním výsledkem by měl být MacBook Air, který vyjde ke konci roku a bude mít opět standardní klávesnici. MacBooky Pro však budou následovat až o rok později.

To budí pochybnosti, jestli se dočkáme chystaného MacBooku Pro 16“ ještě letos a pokud ano, zdali Apple opět použije motýlkovou klávesnici. Každopádně při osazení standardním mechanismem by se mohla poptávka a prodeje zvednou o 500 až 700 %. Kuo totiž počítá se značným množstvím uživatelů, kteří se dosud drží starších modelů.

Novou klávesnici by měla vyrábět dodavatelská firma Sunrex, která nahradí Wistron. Druhá jmenovaná aktuálně vyrábí motýlkové klávesnice.

Kuo je poměrně známý vysokým poměrem úspěšnosti svých předpovědí, ale i on už v minulosti několikrát narazil. Uvidíme, jak to dopadne tentokrát.

MacRumors