Nový modulární Mac Pro nabídne neuvěřitelný výkon a také cenu

Už se to zdálo téměř nepravděpodobné, ale Apple skutečně nezapomněl na své profesionální uživatele a uvedl počítač, který má co nabídnout.

Nový modulární Mac Pro může na první pohled kromě struhadla připomínat design starších typů Mac Pro s Tower skříní. Osvědčený design se tedy vrací, a to v plné parádě.

Díky vysouvacímu mechanismu je vnitřek počítače přístupný téměř ze všech stran a uživatelé tak mohou snadno měnit komponenty. Apple sází na standardní PCI sloty, kterých je k dispozici rovnou 8. Čtyři z nich jsou pak dvounásobné šířky, tři standardní a jeden poloviční je kombinovaný se dvěma Thunderbolt 3 porty, audio konektorem, dvěma USB-A a dvěma 10 Gb Ethernet porty.

Do nového Macu Pro osadíte až neuvěřitelných 1,5 TB RAM (12 DIMM slotů na 2933 MHz ECC paměti), procesor Intel Xeon s až 28 jádry anebo duální grafické karty Radeon Pro Vega II. Zdroj počítače má příkon 1,4 kW, aby byl celý tento výkonný hardware vůbec schopen uživit.

[HTML1]

Rozšiřitelnost, výkon a cena auta

Apple připravil rovněž svou variantu pro rozšíření zvanou Mac Pro Expansion Module (MPX Module). Ta spoléhá na standardní PCI Express konektor, ale dokáže integrovat i technologie jako Thunderbolt. Modul samotný má zdroj, který dokáže dodat až 500 W. Součástí je pak dvojice grafických čipů Radeon Pro Vega II Duo.

Cena základní konfigurace s osmijádrovým procesorem Intel Xeon, 32 GB ECC RAM, grafikou AMD Radeon RX580X a 256 GB SSD začíná na 5 999 USD bez daně ve Spojených státech. Odhaduje se, že maximální konfigurace samotného počítače pak vyjde na 50 000 USD bez daně. A to bez samotného displeje, se kterým zamíří až ke 60 000 USD.

Počítač by měl být dostupný na podzim. Produktová stránka v Apple Store (Angličtina).