Prodeje Maců klesají, ale podíl na trhu přese vše mírně narostl

Prodeje Maců následovaly klesající trend prodejů PC. Apple si zatím ale drží své příčky a dokonce mírně porostl v celkovém podílu na trhu.

Celkovou statistiku obě nejvýznamnější analytické společnosti Gartner a IDC. Analýzy se shodují na dalším propadu trhu s PC, avšak čísla se už tradičně mírně rozcházejí. Vzhledem k tomu, že už ani Apple neudává přesná čísla, budou nám muset ale zprávy obou firem stačit.

Trh s PC je dlouhodobě nasycený a prodejům ani nepřidává nedostatek procesorů Intelu, zejména posledních generací. Na druhou stranu přes všechna očekávání roste poptávka po desktopech a hlad je zejména po high-end modelech (například herní PC).

Celosvětové prodeje Maců poklesly. IDC udává, že pouze zanedbatelných 20 000 kusů, ale dle Garteru dokonce o 100 000 kusů. Podíl se však i přesto mírně navýšil na 6,8 % (respektive 6,9 % dle IDC).

Apple si celosvětově drží čtvrté místo
Apple si celosvětově drží čtvrté místo

Apple si drží čtvrtou příčku

Slabší prodeje, které měly být původně podpořeny novými modely MacBooků Air a Maců mini, se možná ještě zmátoří. Do statistik nestihly v plné síle zasáhnout aktualizované iMacy 2019, na které možná část uživatelů trpělivě čekala.

Apple se každopádně stabilně drží v celosvětovém měřítku na čtvrté příčce. Před ním jsou společnosti Lenovo, HP a DELL, za ním pak Asus a Acer. Apple oznámí výsledky hospodaření za fiskální kvartál 30. dubna 2019.

Potvrzeno – iTunes se v macOS 10.15 rozdělí minimálně na dvě samostatné aplikace

Zdroj: 9to5Mac, MacRumors