iPhony stále táhnou a v USA poráží Samsungy

Poslední výsledky ukazují, že smartphony Applu mají stále co říct. Na americkém trhu iPhone poráží modely Samsung a další konkurenční značky.

Data poskytla studie analytické společnosti CIRP, která sledovala prodeje smartphonů v prvním čtvrtletí roku 2019. Podle této studie je iPhone nejoblíbenější smartphone v USA a nechává za sebou značky jako Samsung, LG, Motorola a další.

Applu se podařilo s 36 % prodejů zaujmout první příčku. Samsung je v těsném závěsu s 34 % a s velkým odstupem poté následují LG 11 % a Motorola 10 %.

Výsledek 36 % je pro Apple lepší než před rokem. Na druhou stranu v letech 2016 a 2017 se iPhonů dařilo výrazně lépe. Zpráva CIRP tak vnáší světlo naděje pro investory a akcionáře, neboť informace z dodavatelských řetězců vypadají spíše pesimisticky.

Podíl iPhone v USA Q1 2019

Celosvětově jsou výsledky odlišné

Celosvětové výsledky mohou být rovněž horší. Apple je tradičně silný na svém domácím trhu, ale celosvětově soupeří s dravými značkami jako je Huawei a Xiaomi, které se zejména v Asii těší velké oblibě.

Celkový poměr operačních systémů v USA je aktuálně 64 % ve prospěch Androidu a 34 % iOS. Zbylá dvě procenta spadají pro exotičtější mobilní operační systémy. V dlouhodobém měřítku Apple trochu ztrácí.

Výsledky hospodaření se akcionáři a investoři dozví 30. dubna, kdy Apple plánuje tradiční „earnings call“.

Zdroj: 9to5Mac