Nové USB 4 nabídne stejné parametry jako Mac s Thunderbolt 3

Přichází nový standard USB 4, který vychází parametrově ze současného Thunderbolt 3 portu. Co uživatele čeká?

USB Implementers Forum (zkráceně USB-IF) je organizace stojící za standardizací portu USB. Nyní přišla s návrhem nového standardu USB 4, který však nebude hned hotov. Čtvrtá generace by měla získat stejné parametry jako Thunderbolt 3, neboť z něj vychází a zpětnou kompatibilitu.

Mimo zvláštní nápad vypustit mezeru mezi USB a číslicí 4, který média hojně ignorují, však přináší pozitiva ve vývoji tohoto univerzálního portu. Do vínku tedy dostane 40 Gbps přenosové rychlosti a díky obsaženému Thunderbolt 3 také podporu až dvou 4K displejů nebo jedné 5K obrazovky skrze jediný USB kabel.

Nové USB navíc nebude zatíženo velkými licenčními poplatky, jako je tomu u Thunderboltu 3, což částečně zamezuje jeho většímu rozšíření.

USB 4 bude mít parametry jako dnešní Thunderbolt 3

USB 4 bude zpětně kompatibilní

Dočkáme se tradičně také výborné kompatibility sahající až k USB 2.0. Tedy samozřejmě skrze adaptér, neboť USB 4 pokračuje v nasazování oválného konektoru typu C.

Ke specifikaci USB 4 se přihlásilo přes 50 firem včetně Applu, Intelu anebo Microsoftu. Prvních zařízení se však nejspíše dočkáme až v roce 2021. V té době půjde o technologii, kterou disponovaly Macy už od roku 2016. Už tehdy totiž měly Thunderbolt 3, jenž zmíněné vlastnosti a parametry obsahuje i dnes.

Letošní iPhony 2019 zůstanou u konektoru Lightning místo USB-C

Zdroj: MacRumors