5G modemy Intelu nebudou v iPhonech minimálně do roku 2020

Samotný Intel potvrdil, že jeho chystané modemy pro sítě páté generace se do iPhonů nedostanou minimálně do roku 2020.

Jako první zprávu přinesl server Reuters, který citoval přímo představitele společnosti Intel. Ti potvrdili, že na modemech pro sítě páté generace stále pracují a nebudou je schopni dodat na trh minimálně do roku 2020.

Apple jako současný hlavní zákazník modemů od Intelu tedy bude muset vyčkat. V minulosti Cupertino odebíralo primárně čipy od Qualcommu, ale před pár lety začalo testovat i modemy Intelu. A právě proto vznikla vleklá právní pře. Qualcomm totiž zažaloval Apple za prozrazení výrobního tajemství Intelu.

5G modem od Intelu

Nejen že v nových iPhonech už nenajdeme žádné modemy Qualcommu, ale na některých trzích jako je Německo, musel Apple modely s čipy od Qualcommu zcela stáhnout. Apple se tak nachází v nelichotivé situaci. Přední světový dodavatel Qualcomm už totiž modemy pro 5G má a výrobci Android smartphonů je budou nasazovat letos.

Intel je naopak na poli mobilní modemů relativně nový hráč a technologicky teprve Qualcomm dohání. Proslýchá se, že Apple dočasně zůstane u Intelu, než vyvine zcela vlastní modemy. To však nebude dříve, než po roce 2021.

Do té doby potrvá spolupráce s Intelem, což vytváří paradoxní situaci. Na jednu stranu se Apple chce zbavit procesorů Intel v počítačích a nahradit je ARM, na druhou stranu je nyní zcela závislý na Intelovských modemech.

Intel očekává, že Apple nahradí jeho procesory v počítačích už v roce 2020

Zdroj: MacRumors